Drahý Libor. Bance UBS hrozí miliardová pokuta

ČTK ČTK
13. 12. 2012 18:36
Pokuta souvisí s vyšetřováním manipulace klíčovou mezibankovní úrokovou sazbou Libor
Banka UBS, ilustrační foto
Banka UBS, ilustrační foto | Foto: Reuters

Londýn - Největší švýcarské bance UBS hrozí, že v souvislosti s vyšetřováním manipulace klíčovou mezibankovní úrokovou sazbou Libor bude muset ve Velké Británii a Spojených státech zaplatit pokutu v úhrnné výši až jedné miliardy dolarů (asi 19,3 miliardy Kč).

Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na svůj zdroj. Banka zprávu agentury odmítla komentovat.

"Globální vyrovnání bude kolem jedné miliardy dolarů. Oznámení očekáváme začátkem příštího týdne, buď v pondělí, nebo v úterý," řekl zdroj.

Pokud se jeho informace potvrdí, bude výše pokuty mnohem vyšší, než se čekalo. List The New York Times minulý týden napsal, že UBS by mohla za manipulaci sazbou Libor zaplatit pokutu kolem 450 milionů dolarů.

Za manipulaci sazbou Libor už v červnu dostala pokutu britská banka Barclays.

Té úřady v USA a Velké Británii vyměřily pokutu celkem 453 milionů dolarů (asi 8,8 miliardy Kč). Barclays se tak stala první bankou, která v rámci vyšetřování přistoupila na dohodu a dobrovolně zaplatila.

Skandál si už dříve vyžádal změny v nejvyšším vedení banky.

Libor je klíčovým globálním indikátorem vývoje většiny úrokových sazeb a ovlivňuje trh v objemu až 800 bilionů dolarů (skoro 16 biliard Kč).

Výši sazeb Libor určuje britská bankovní asociace, a to na základě dat, která jí poskytují členské banky. Systém má tudíž samoregulační charakter, který spoléhá právě na věrohodnost dat od členských bank.

 

Právě se děje

Další zprávy