Draghi dávkuje optimismus, očekává oživení v eurozóně

ČTK ČTK
3. 6. 2013 10:21
Pomoci k tomu má uvolněná měnová politika ECB a poptávka ze zahraničí
Mario Draghi.
Mario Draghi. | Foto: Reuters

Šanghaj - Ekonomika eurozóny je na cestě k oživení, které začne v druhé části letošního roku. Pomoci k tomu má současná uvolněná měnová politika Evropské centrální banky a poptávka ze zahraničí. Uvedl to prezident Evropské centrální banky Mario Draghi.

"Hospodářská situace v eurozóně zůstává nadále náročná, ale je zde několik signálů možné stabilizace a náš základní scénář nadále počítá s velmi pozvolným oživením, které začne v druhé polovině letošního roku," citovala agentura Reuters z textu projevu Draghiho připraveného pro Mezinárodní měnovou konferenci v Šanghaji.

Evropská centrální banka v květnu snížila hlavní úrokovou sazbu na nové rekordní minimum a prohlásila, že znovu zasáhne, pokud to bude nutné. Míra nezaměstnanosti v eurozóně v dubnu stoupla na nový rekord 12,2 procenta, což okamžitě vyvolalo výzvy, aby Evropská centrální banka učinila více kroků na pomoc ekonomice.

Podle některých analytiků by však další kroky banky v nejbližších měsících mohlo zastavit oživení inflace. Ta v květnu stoupla na 1,4 procenta z dubnových 1,2 procenta. Stále však zůstává pod dvouprocentním limitem stanoveným Evropskou centrální bankou jako strop cenové stability.

Draghi převážnou část svého projevu brání program nákupu státních dluhopisů nazvaný OMT, který banka představila loni. Tento měsíc se uskuteční slyšení u německého soudu, který bude rozhodovat o stížnosti na program.

Evropská centrální banka představila program OMT v září. V rámci programu má kupovat na sekundárním trhu dluhopisy problémových zemí s kratší splatností rok až tři roky. Podmínkou nákupu je, že země požádá o pomoc z evropských záchranných fondů a bude souhlasit s podmínkami pomoci.

Podle některých kritiků je tento krok nelegálním financováním vlád, podkopává nezávislost a důvěryhodnost Evropské centrální banky a povede k růstu inflace. Draghi již dříve prohlásil, že nákupy mají pomoci ohroženým zemím eura a zmírnit dluhovou krizi, nezpůsobí růst inflace, ani neohrozí nezávislost banky.

 

Právě se děje

Další zprávy