Dojednáno, Skype nakonec kupuje firma Microsoft

Ekonomika Ekonomika
10. 5. 2011 14:45
Softwarový gigant dal za bezplatné internetové telefonování 8,5 miliardy dolarů
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

New York - Bitva skončila. Dva supersilní hráči se podle zpráv z minulých dnů přetahovali o možnost koupit provozovatele bezplatného internetového telefonování Skype.

Nakonec to dopadlo ve prospěch třetího vzadu. Skype kupuje americký Microsoft. Oproti původním spekulacím, které zněly na částku 7 miliard dolarů, nakonec Microsoft zaplatí 8,5 miliardy dolarů (zhruba 143,2 miliardy Kč).

Podnik uvedl, že za Skype zaplatí v hotovosti.

O Skype usilovali takřka všichni globální internetoví hráči a média spekulovala, že Skype koupí buď Google, nebo Facebook.

TIP: Microsoft koupil Skype za 8,5 miliard dolarů. Co podle vás z tohoto spojení vzejde? Diskutujte s námi na Facebooku!

Největší obchod v historii

Pro Microsoft to je největší obchod v jeho šestatřicetileté historii, upozorňuje BBC.

V Lucembursku sídlící Skype má 663 millionů uživatelů po celém světě. Vloni v srpnu firma oznámila plán na emisi akcií, nakonec k tomu ale nedošlo.

Skype je teprve osm let starý

Originální projekt internetové komunikace se zrodil v roce 2003. Už dva roky nato firmu za 3,1 miliardy amerických dolarů koupila společnost eBay, provozovatel největší internetové aukční síně na světě.

eBay předloni přenechal za přibližně dvě miliardy USD většinový podíl ve Skype finančním investorům, sám si tehdy ponechal zhruba třetinu akcií. Majoritu investorů nyní vedou private equity společnosti Silver Lake a Andreessen Horowitz.

 

Právě se děje

Další zprávy