Definitivně: Čtvrtinu Deutsche Bahn čeká privatizace

djl
31. 5. 2008 14:30
Zelenou dostala od dozorčí rady i odborů
Německý rychlovlak ICE
Německý rychlovlak ICE | Foto: Deutsche Bahn

Berlín - Firmu Deutsche Bahn (DB) definitivně čeká částečná privatizace. Podle dohody vlády velké koalice s odbory i managementem bude podíl soukromých investorů omezen hranicí 24,9 procent. Informoval o tom zpravodajský server Focus.de.

Společnost tak čeká restrukturalizace, která je pro vstup na burzu nezbytná. Po jejím provedení budou mít Deutsche Bahn podobnou strukturu jako České dráhy. Osobní i nákladní doprava ale budou spadat pod jeden firemní koncern, který ponese název DB Mobility Logistics.

Deutsche Bahn se vydají cestou privatizace. Plán posvětila i dozorčí rada
Deutsche Bahn se vydají cestou privatizace. Plán posvětila i dozorčí rada | Foto: Deutsche Bahn

K odprodeji čtvrtinového podílu právě v této části společnosti by podle Helmuta Mehdorna, šéfa dozorčí rady firmy, mohlo dojít ještě letos na podzim. Podle serveru BBC se cena akvizice bude pohybovat mezi 5 a 8 miliardami eur.

Čtěte také: České dráhy dostaly miliardy na vagóny. Tendr vypsat nemusí

Mimo koncern DB Mobility Logistics budou existovat ještě firmy pro správu sítí, nádraží a energie. Ty zůstanou podle dohod mezi vládou a odborovými svazy nadále státní.

Odbory vzdorovaly, nakonec ustoupily

Před definitivním schválením odprodeje musela dozorčí rada společnosti hasit konflikt s právě odborovými organizacemi Transnet a GDBA. Dohodu nakonec umožnila záruka odstupného pro zaměstnance v případě výpovědi, jež bude platit až do roku 2023.

Součástí dohody je i garance toho, že si stát ponechá plných 100 procent ve společnostech, jež budou mít na starosti drážní infrastrukturu. Odbory na oplátku přislíbily, že nebudou privatizaci a vstup na burzu nijak blokovat či zdržovat.

Související: Německá vláda schválila částečnou privatizaci železnice

 

Právě se děje

Další zprávy