Čína se opět chlubí obřím růstem. Největším za 13 let

trs
24. 1. 2008 14:35
Rekordní byla i inflace
Čína bojuje s rekordní inflací
Čína bojuje s rekordní inflací | Foto: Reuters

Peking - Čínská ekonomika v loňském roce lámala rekordy. Vzrostla o 11,4 procenta, což je nejrychlejší růst za posledních 13 let. Informuje o tom agentura Reuters.

Zároveň razantně roste i inflace, která loni v listopadu dosáhla jedenáctiletého maxima.

Největší vliv na ekonomický růst má především stále se zvyšující objem vývozu a rozvíjející se stavební průmysl v zemi.

Čína odmítá spekulovat, zda předstihne Německo a stane se třetí největší světovou ekonomikou. "I kdybychom překonali Německo, Čína je stále rozvíjející se země - průměrný HDP na obyvatele je velmi nízký," říká Sie Fu-čan, ředitel čínského Národního statistického úřadu.

V posledním čtvrtletí čínská ekonomika zaznamenala mírné zpomalení. Vláda neustále zvyšuje úrokové sazby, aby nekontrolovatelný růst ekonomiky alespoň trochu zbrzdila.

"Čínská ekonomika nutně potřebuje zbrzdit, aby zmírnila inflaci," říká Sung Kuo-čching, profesor ekonomie z Pekingské univerzity.

Inflace je v poslední době velkým čínským problémem. V listopadu loňského roku dosáhla jedenáctiletého maxima, v prosinci pak sice opět poklesla, problémy však působí stále.

Ceny základního zboží, zejména pak potravin, neúnosně zdražují. Například ceny vepřového masa vzrostly o padesát procent.

Vláda proto zavedla opatření, která se snaží tempo růstu cen kontrolovat. Velká část čínského obyvatelstva patří k chudším vrstvám a další neúnosné zdražování by mohlo začít působit sociální problémy, uvádí BBC.

Čtěte také:
Čínská vláda zaostřila na spekulanty
Inflace v Číně dosahuje rekordních hodnot

 

Právě se děje

Další zprávy