Nizozemsko má zálusk na Eidam, Slovensko protestuje

Ladislav Bariak, Aktuálne.sk
12. 8. 2008 10:30
Žádost o registraci se nelíbí ani Česku
Foto: www.igourmet.com

Bratislava - Poté, co Slovensko svedlo namáhavé souboje o pojmenování takových pochoutek jako jsou parenica, oštiepok nebo Skalický trdelník, čeká jeho ministerstvo zemědělství další nelítostný zápas.

Tentokrát se na tomto poli utká s Nizozemskem. To má zájem o registraci pro sýry s názvem Edam Holland a Gouda Holland.

"Slovenský mlékárenský svaz ve spolupráci s ministerstvem zemědělství připravil námitku vůči registraci sýru Edam Gouda, kterou projednal úřad průmyslového vlastnictví SR," informovala Aktuálne.sk mluvčí rezortu Katarína Belická.

Silná slovenská strana

Na straně Slovenska je několik dalších zemí, které chtějí snahám země tulipánů zamezit. Jsou mezi nimi i Německo, Rakousko nebo Česko. Tvrdí, že označení Eidam nemá označovat typ sýra se zeměpisným názvem.

"Holanďané už vlastní značku Nordholland Edam a teď si podali žádost na Holland Edam. Označení Holland však není otázka historické provincie, ale podle popisu jejich žádosti se týká celého Nizozemska," přiblížil pro Aktuálne.sk český europoslanec Jan Březina (EPP-ED).

I proto se Březina obává, že dalším logickým krokem ze strany Holandska bude požadavek na označení Edam bez jakéhokoli dalšího přívlastku. 

Upečené trdelníky.
Upečené trdelníky. | Foto: Pavol Urbi, Aktuálne.sk

Tento pokus není zdaleka první ze strany Nizozemců, upozorňuje český europoslanec.

"Existuje judikát z 80. let, ve kterém Evropský soudní konstatoval, že Edam, tedy Eidam, je druh sýra. Holandsko tehdy neuspělo a v současnosti se snaží jít  cestou řeckého sýru Feta," vysvětluje.

Podobně jako Řekové si i Nizozemci nechávají zpracovat celoevropský průzkum s otázkou "co se vám vybaví, když se řekne Edam (Eidam)". Obyvatelé Peloponéského poloostrova položili stejnou otázku, jen se ptali na zmiňovanou Fetu.

Europoslanec je optimista

Březina však věří, že země stojící ve sporu na slovenské straně uspějí. A to už brzy.

"Nechci předbíhat výsledek, ale naše námitky by mohly být posuzovány jako velmi závažné. Evropská komise by na ně měla odpovědět do měsíce, ale zaleží na jejich doručení úřadu. Roli může sehrát i to, že jsou prázdniny," říká česká europoslanec.

Kolik podobných soubojů na poli geografických označení kulinářských lahůdek bude muset Slovensko ještě svést, se teď neodvažuje odhadnout ani ministerstvo zemědělství.

"Ministerstvo aktuálně sleduje uveřejňování žádostí v Úředním věstníku Evropské unie a upozorňuje výrobce na případné podání námitek vůči registraci z jiných členských států," uvedla mluvčí Belická pro Aktuálne.sk.

Už v nejbližších dnech či týdnech však začne slovensko-české vyjednávání o námitkách ve věci označení sýru Jihočeská niva.

Čtete dále:
Sýr niva má konkurenci i doma. Ale protestují Slováci
EU hodlá zrušit ochranu potravin, jako je žatecký chmel

 

Právě se děje

Další zprávy