Budvar vítězí, soud zrušil ochranu americké značky Bud

Tomáš Fránek
16. 12. 2008 10:35
Evropský soudní dvůr vyhověl českému pivovaru
Foto: Jaroslav Pikous Aktuálně.cz

Lucemburk - Pivovar Budvar slaví další významné vítězství ve sporu se svým americkým konkurentem, společností Anheuser-Busch.

Evropský soudní dvůr totiž vyhověl námitkám českého pivovaru a zrušil rozhodnutí Úřadu pro harmonizaci na vnitřním trhu o zápisu značky Bud jako ochranné známky v zemích Unie pro pivo.

Značku Bud k zápisu přihlásil pivovar Anheuser-Busch v letech 1996 a 2000 pro celou řadu výrobků a zejména pro pivo.

Námitky neuspěly

Budějovický Budvar proti zápisu ochranných známek podal námitky, a to pro všechny přihlášené výrobky.

Na podporu svých námitek pivovar uplatnil zejména označení původu "bud", které bylo předtím zapsáno pro pivo z Budějovic na základě Lisabonské dohody upravující zápisy značek podle místa původu a jako takové chráněno ve Francii, a také označení "bud" chráněné na základě smlouvy uzavřené mezi Rakouskem a bývalou Československou socialistickou republikou.

Úřad ale námitky Budvaru zamítl z důvodu, že označení Bud nemůže být považováno za označení původu.

Český pivovar podle úřadu neprokázal skutečné užívání označení původu "bud" v oblasti obchodu a že toto označení společnosti Budějovický Budvar neposkytuje právo zakázat užívání výrazu "bud" jako ochranné známky v Rakousku nebo ve Francii.

"Evropští spotřebitelé nemohou výraz "bud" vnímat jako zkratku názvu českého města České Budějovice, jehož německá verze je "Budweis," rozhodl úřad.

Nesprávné posouzení

Evropský soudní dvůr však nyní řekl, že úřad měl zohlednit, že ochrana označení Bud byla Budvaru přiznána ve Francii a Rakousku.

"Úřad tím, že požadoval, aby společnost Budějovický Budvar prokázala 'skutečné' užívání označení "bud", a to na každém z území, na které se vztahuje ochrana těchto označení, provedl nesprávné právní posouzení," rozhodl soud

Podle soudu evropský úřad také pochybil, když nezohlednil všechny skutkové a právní okolnosti důležité k určení, zda rakouské a francouzské právní předpisy poskytují společnosti Budějovický Budvar právo zakázat užívání pozdější ochranné známky.

Americký pivovar, který letos v červenci koupil pivovarnický koncern InBev, vede s českobudějovickým pivovarem více než sto soudních sporů ve třiceti zemích světa. Budějovický Budvar značku Budweiser nebo Bud registruje ve více než šedesáti státech.

 

Právě se děje

Další zprávy