Brusel:Madrid porušuje evropská pravidla

Michal Najman
28. 8. 2006 16:20
Brusel - Evropská komise pohrozila španělské vládě. Chce, aby přestala bránit převzetí energetické firmy Endesa německým koncernem E.ON.

Španělská vláda se snaží zabránit převzetí domácího výrobce elektřiny, společnosti Endesa, přestože s koupí souhlasila 28. července. Prodej však podmínila splněním 19 bodů: například prodejem jaderných a tepelných elektráren.

S podmínkami nesouhlasí Evropská komise, E.ON ani Endesa.

Evropská komise došla k závěru, že Španělsko porušuje unijní pravidla fúzí, když nařizuje společnosti E.ON prodat některá aktiva Endesy. Toto oznámení naznačuje, že pokud španělská vláda podmínky nezruší, zruší je sama Komise.

"Evropská komise se snaží zatlačit na Španělsko, aby se samo dohodlo s E.ON," řekl agentuře Bloomberg Josep Prats z madridské společnosti Ahorro Corporation.

Německá E.ON se už od února uchází o španělskou společnost Endesa. Vláda tomu však brání.
Německá E.ON se už od února uchází o španělskou společnost Endesa. Vláda tomu však brání. | Foto: www.eon.cz

Unie za trhy otevřené

Celý obchod má hodnotu 27 miliard eur a Evropská komise ho schválila v březnu. Podporuje totiž otevírání lokálních energetických trhů konkurenci.

V pátek však španělská vláda oznámila, že od podmínek ustoupit nehodlá. "Budeme nadále bránit naše pozice, protože jsme přesvědčeni, že máme pravdu," řekla María Teresa Fernández de la Vega, vicepremiérka Španělska.

Španělská vláda se snaží uchovat společnost Endesa v domácích rukou, a proto preferuje nabídku barcelonské společnosti Gas Natural.

"Evropská komise dala Španělsku čas do 4. září, poté bude vydáno formální rozhodnutí," řekl její tiskový mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy