Brusel zatrhl Ryanairu převzít rivala

mič, čtk
27. 6. 2007 16:10
Převzetí firmy Aer Lingus by prý zničilo konkurenci

Brusel - Irské aerolinky Ryanair nemůžou převzít domácího konkurenta Aer Lingus. Zakázala to Evropská komise s tím, že by posílená firma zničila konkurenci na domácím trhu.

Novinářům rozhodnutí oznámila eurokomisařka pro konkurenceschopnost Neelie Kroesová. 

Jde teprve o druhé zablokování chystané akvizice za poslední čtyři roky.

Rázná komisařka

Ryanair nabídl za Aer Lingus celkem 1,5 milirdy eur a již pohrozil, že komisi zažaluje. Podle největšího nízkonákladového leteckého přepravce v Evropě je rozhodnutí Bruselu motivováno čistě politicky a jeho cílem je potěšit irskou vládu, které se nabídka nelíbí od samého začátku.

Kroesové stojí také za tažením proti Microsoftu a neváhá rozdávat astronomické pokuty dalším velkým firmám. Komise již v březnu oznámila, že by Ryanair převzetím Aer Lingus získal nepřijatelnou dominantní pozici na letišti v Dublinu s majoritou letištních kapacit.

Ryanair však krátce po této kritice nabídl, že prodá kapacity Aer Lingus v Dublinu a na Heathrow pro lety mezi oběma terminály. Uvolněné kapacity údajně měla koupit britská British Airways nebo společnost Cityjet patřící francouzské Air France, které z Dublinu létají.

Součástí ústupku byla i nabídka, že Ryanair prodá letištní kapacity na dalších 37 trasách, na nichž Ryanair a Aer Lingus konkurují. Ani tato argumentace však Brusel nepřesvědčila.

 

Právě se děje

Další zprávy