Brusel trestá E.ON a Gaz de France, zaplatí miliardy

Ekonomika Ekonomika
8. 7. 2009 11:42
Energetičtí giganti dostali pokutu přes 1,1 miliardy eur
Tlakoměr ukazuje, jak poklesly dodávky ruského plynu do Evropy
Tlakoměr ukazuje, jak poklesly dodávky ruského plynu do Evropy | Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise ve středu udělila německé energetické společnosti E.ON a francouzské firmě Gaz de France pokutu ve výši přes 1,1 miliardy eur (asi 29 miliard korun).

Plynoví giganti si údajně tajně rozdělili trhy se zemním plynem, napsala agentura Reuters.

"Rozhodnutí komise posílá jasný signál energetickému odvětví, že Evropská komise nebude tolerovat žádné formy nekalého chování," prohlásila evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Každá z firem dostala pokutu ve výši 553 milionů eur. V roce 1975 se totiž dohodly na tom, že mezi sebou na svých domácích trzích nebudou soutěžit. Mezitím společně budovaly plynovod na import ruského plynu.

"Firmy pokračovaly v dohodě o rozdělení trhu i poté, co byly evropské trhy s plynem liberalizovány. Dohodu definitivně opustili až v roce 2005," upozornila komise.

Gaz de France je producentem, dopravce a prodejcem zemního plynu po celém světě. Její domácí trh je francouzský, působí ale například i na Slovensku. Loni se tato firma spojila s francouzsko-belgickou společností Suez, aby vytvořily největší energetickou skupinu v Evropě GDF Suez.

E.ON je největší energetickou společností v Německu. Působí i v Česku, kde dodává elektřinu a plyn na jihu Čech a Moravy. E.ON má v Česku asi 1,4 milionu zákazníků a patří mu zhruba pětinový podíl na tuzemském trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy