Brusel se pustil do Británie. Prověří znárodnění Rocku

djl
3. 4. 2008 13:30
Podle mnoha stížností totiž narušila konkurenci na trhu
Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise začala vyšetřovat znárodnění banky Northern Rock, které v únoru letošního roku na žádost vlády schválil britský parlament.

Ostatní banky vznesly obavy, že státem vlastněná banka bude narušovat volnou soutěž o dnes vysoce ceněné vklady ve chvíli, kdy jsou poskytovatelé půjček hladoví po finančních prostředcích.

Neelie Kroesová, komisařka pro hospodářskou soutěž, vyšetřování jednoznačně podpořil. "Evropská komise musí vyšetřování otevřít, aby mohla potvrdit či vyvrátit legálnost postupu Velké Británie a posoudit, jestli při aktuální situaci na trzích opravdu nemůže poškodit konkurenci," řekl.

Komise tak britskou vládu požádala o detailní informace o průběhu převzetí banky a přizvala k jejich zkoumání odborníky, kteří by se k tomu měli vyjádřit.

Související:

Zároveň přiznala, že obdržela několik stížností na postup britské vlády, ale nechtěla zveřejnit, od koho tyto stížnosti pocházejí.
Banka Northern Rock přitom již minulý měsíc kvůli protestům dánských bank ukončila úsporná opatření.

Souvislost jejich ukončení se stížnostmi dánských bank ale vyloučila Asociace britských bankéřů, protože banka stejně postupovala i v Irsku.

Mike Pullen, partner firmy DLA Piper, jež je poskytovatelem půjček, vidí podporu banky jako jednoznačně nelegální.
"Northern Rock i vláda se budou bránit, aby se vyšetřování vyhnuly. Je zde však jen jedno řešení takové nelegální podpory ze strany státu. Měli byste peníze stáhnout zpět," vzkázal vládě.

V oficiálním vyjádření Evropská komise uvádí, že by bylo velmi neobvyklé, kdyby státní podporu tohoto rozsahu nevyšetřila.
Podle šéfa banky Rona Sandlera jsou obavy nemístné. Proklamoval, že banka svůj dluh vůči Bank of England splatí do roku 2010, aby mohla být v roce následujícím opět odprodána do soukromého sektoru.

 

Právě se děje

Další zprávy