Britové nepustí nováčky EU za prací

dkl, ČTK
24. 10. 2006 13:50
Londýn - Bulharsko a Rumunsko sice vkročí do EU, ale Británie jejich občany k sobě za prací nepustí.

Britové tak nezopakují svoji velkorysost, jakou projevili před dvěma lety, kdy do Unie vstupovalo deset nových států. Tehdy jako jedna z mála zemí pustila zájemce o práci přes své hranice téměř bez omezení.

Ministerstvo vnitra oznámilo, že bude své rozhodnutí pravidelně každý rok přezkoumávat. Prozatím povolí vstup 20 tisícům nekvalifikovaných Bulharů a Rumunů do potravinářského průmyslu. Jiní budou muset prokázat, že nezabírají místo domácím zaměstnancům.

Cestovat svobodně

Britské rozhodnutí neomezuje volný pohyb osob ani nemění nynější situaci, podle níž mohou i Bulhaři a Rumuni svobodně zakládat v Británii firmy a živnosti.

Kritici vládního rozhodnutí proto tvrdí, že ve skutečnosti nic neomezuje, protože kdo bude chtít, bude moci pracovat.

Kromě toho podle kritiků opatření jen povede občany nejnovějších států Unie, aby pracovali v Británii načerno.

Foto: Aktuálně.cz

Statisíce pracovníků

V roce 2004 Londýn povolil jako jeden z mála, aby mohli občané tehdy přistupujících deseti zemí v Británii svobodně pracovat. Od té doby se k tomu přidaly i některé další státy.

Podle statistik nakonec našlo v Británii zaměstnání na 600 tisíc lidí ze středoevropských zemí, především z Polska, což je podstatně více, než se očekávalo.

Statistiky ovšem nesledují, kolik z nich už z Británie odešlo, protože zaměstnanci se sice musejí registrovat, když poprvé získají v
Británii práci, ale nemusejí úřadům sdělit, že se vracejí nebo odcházejí pracovat jinam.

 

Právě se děje

Další zprávy