Bohové mstí Island, sopkou trestají Evropu za krizi

Karel Toman
19. 4. 2010 8:59
Všimly si toho Financial Times i Daily Telegraph: sopka je pomstou za Icesave
Kouř a popel z islandské sopky se valí Evropou.
Kouř a popel z islandské sopky se valí Evropou. | Foto: Reuters

Rajkjavík/Londýn - Při pohledu na meteomapu si toho první den po erupci prostě nešlo nevšimnout. Maličkatý Island "vyprskl" svůj popel přesně na dvě mocnosti, s kterými má z globální finanční krize nevyřízené účty za čtyři miliardy euro - Holandsko a Británii.

O pomstě islandských bohů za krach banky Icesave proto od čtvrtka mluví nejen lidé v internetových diskusích. Jako "fakt" ji ve svých komentářích berou i deníky Financial Times a Daily Telegraph.

Za erupci může Gordon Brown

"Před pár lety byli Islanďané rozzuření, že Gordon Brown použil protiteroristický zákon, aby kvůli krachu Icesave zmrazil islandská aktiva v Británii a ochránil tak britské střadatele," vzpomněl na serveru Livejournal pisatel s přezdívkou Zvědavý George. „Teď se zdá, jakoby na Albion chrlili zlostí i původní bohové Islandu," dodal.

Také Financial Times vzpomínají, jak před dvěma lety na Islandu spektakulárně vybouchly banky a nechaly bez peněz rozzlobenou britskou a holandskou vládu, které se mezitím zaručily za vklady střadatelů ze svých zemí.

"S potěšující přesností zasáhl prachový mrak tyto dvě země, aniž by příliš ovlivnil ty kolem," ocenil list ve čtvrtek prvotní přesnou mušku vulkánu ostrova, který má o něco míň obyvatel, než Ostrava. "Obě země musely ihned zastavit letecký provoz."

Přesnost zásahu na citlivém místě uznává i zástupce editora listu The Daily Telegraph a přední britský komentátor Jeremy Warner.

"Británie je jednou z nejvíce otevřených ekonomik světa, je životně závislá na lidech cestujících tam a zpět. Jakékoliv delší uzavření britského vzdušného prostoru bude mít určitě za důsledek hluboké narušení ekonomiky," píše Warner.

Sopka je pojišťovací podvod

"Žádné tržní embargo, jakkoliv účinné, by se nemohlo měřit s ekonomickou devastací, kterou islandská sopka Eyjafjallajökull hrozí postihnout Británii a většinu severní Evropy," dodává Warner v komentáři navaném Vulkanická pomsta Británii.

Připomíná zároveň, že po krátkodobém uzavření amerických letišť 11. září 2001 musela vláda aerolinkám poskytnout záchranný balíček ve výši 15 miliard dolarů.

"Kdybyste žili ve věku velkých nordických ság, mohli byste mít důvod věřit, že ta erupce je jakýmsi božským aktem pomsty," připouští Warner.

Podle čtenáře Hanzii na diskusním fóru serveru Quater to Three je to ale jen pohanský blábol.

"Je to pojišťovací podvod," zaspekuloval si, „nejdřív svůj národ zadluží a pak ho zapálí," řekl na adresu Islanďanů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy