Boeing posiluje, kupuje servisní Aviall

Red Eko
2. 5. 2006 10:51
New York - Na největší akvizici za posledních deset let se chystá americký výrobce letadel Boeing. Rozhodl se totiž koupit za 1,7 miliardy dolarů společnost Aviall, která poskytuje náhradní díly a servisní služby leteckým společnostem.
Boeingy 737 bude létat z Brna do Prahy
Boeingy 737 bude létat z Brna do Prahy | Foto: Aktuálně.cz

Jejím cílem je podpořit pozici firmy na trhu komerčního a vojenského letectví.

Informuje o tom list The Wall Street Journal.

Vše směřuje k většímu zisku

Boeing nabídl za jednu akcii 48 dolarů. Ve srovnání s páteční závěrečnou cenou na trhu v New Yorku to představuje zisk 27 procent.

Aviall je velkým nezávislým distributorem součástek a poskytuje služby v komerčním a vojenském letectví. Provozuje také elektronický trh se součástkami. Loni zisk firmy stoupl o 31 procent na 56,5 milionu dolarů, příjmy činily 1,3 miliardy dolarů.

Akvizice je pro Boeing nejvyšší od konce 90. let minulého století, kdy firma uskutečnila několik velkých dohod, včetně akvizice firmy McDonnell Douglas za 29 miliard dolarů. Od té doby firma věnuje peníze spíše do designu a výroby letadel a zbraní.

McNerney, který je ve funkci od loňského července, dodal, že akvizice poskytuje Boeingu možnosti k dalšímu růstu zisku a lepšímu poskytování služeb pro zákazníky.

Boeing vs. Airbus

Na konci března se Boeingu povedl další úspěšný tah v boji proti konkurenčnímu Airbusu.

Prodal třicet letadel typu 737 firmě GE Commercial Aviation Services (GECAS), největšímu světovému poskytovateli letadel na leasing, a dotáhl tak do konce svůj prozatím největší letošní obchod.

Zakázka od leasingové divize společnosti General Electric (GE) má hodnotu dvou miliard dolarů a signalizuje, že zájem aerolinek o letadla neupadá, přestože odborníci předpokládali zpomalení po loňském úspěšném roce.

Nejnovější zakázku zřejmě GECAS využije k uspokojení poptávky po leasingu letadel ze strany aerolinek z rozvíjejících se ekonomik, jako je Čína nebo Indie. Podle společného prohlášení GECAS a Boeingu se firmy navíc dohodly na budoucím nákupu dalších třiceti kusů letadel.

"Jedná se o velmi oblíbený model a nám se podařilo velmi rychle pronajmout všechna letadla, která jsme koupili minulý rok. Proto kupujeme další, abychom byli schopni pokrýt poptávku zákazníků," řekl agentuře Reuters šéf GECAS Henry Hubschman.

Dodání nově objednaných letadel plánují obě společnosti na období let 2008 až 2010.

Objednávka zahrnuje i nejnovější verzi z řady 737, a to Boeing 737-900, což je "rozšířená verze" klasického typu. Zatímco standardní letadlo 737-800 pojme 189 pasažérů, do 737-900 mohou aerolinie "vtěsnat" až 215 svých klientů.

Boeing v loňském roce utržil z prodeje náhradních dílů a s tím spojených služeb devět miliard dolarů. Podle odhadů analytiků by se díky akvizici příjmy z prodeje služeb a součástek měly letos zvýšit na 11 miliard dolarů.


 

 

Právě se děje

Další zprávy