Bernanke: Fed ještě podrží úrokové sazby do 0,25 %

Ekonomika Ekonomika
24. 2. 2010 17:21
Šéf Fedu slíbil, že americké ekonomice nezasadí ránu v podobě příliš rychlého zvyšování úrokových sazeb.
Fed sice mírně zvýšil diskontní sazbu, tu hlavní však bude držet nízko.
Fed sice mírně zvýšil diskontní sazbu, tu hlavní však bude držet nízko. | Foto: Reuters

Washington - Udržet křehké oživování americké ekonomiky a zmírnit vysokou nezaměstnanost chce americká centrální banka (Fed) nízkými úrokovými sazbami.

Ve svém pravidelném pololetním projevu ve finančním výboru amerického Kongresu to řekl její šéf Ben Bernanke. Slíbil, že banka přidrží úrokové sazby na rekorně nízké úrovni poblíž nuly ještě nějakou dobu.

Ekonomické oživení ve Spojených státech má totiž být stále ještě slabé, a tím pádem se bude i nezaměstnanost, která dosahuje 9,7 procenta, snižovat jen velmi pomalu.

Základní úroková sazba, která je výchozím bodem pro úroky, které banky účtují svým klientům, je už od prosince 2008 v pásmu od nuly do 0,25 procenta.

Jak informovaly zpravodajské agentury, Bernankeho tým nyní stojí před rozhodnutím, jak rychle a kdy začít úrokovou sazbu zvyšovat. Pokud to bude příliš razantní, může se otřást jen mírně oživující ekonomika. V opačném případě zase hrozí nastartování inflace.

Bernanke ve svém dnešním projevu popřel domněnky, že Fed již zahájil postupné zvyšování sazeb. Ty se objevily na konci minulého týdne, když Fed o čtvrt procentního bodu zvýšil diskontní sazbu, tedy úrok pro nouzové úvěry určené komerčním bankám.

 

Právě se děje

Další zprávy