Benzín pokračuje v růstu, ovšem pomaleji než loni

Dušan Klimeš
9. 7. 2007 11:40
Motoristé zažívají období pozvolného růstu

Praha - Benzín u čerpacích stanic v posledních dvou týdnech podražil o dalších dvacet haléřů. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Nejlevněji se stále čepuje v Olomouckém kraji, kde se cena pohybuje u 30,22 koruny, naopak nejvíc si připlatí řidiči v Praze, kde Natural 95 stojí průměrně 30,83 koruny.

Přitom letos nedošlo k tak razantnímu zdražení, na jaké jsou motoristé zvyklí v letních měsících.

Během loňských prázdnin se cena nejoblíbenější pohonné hmoty Naturalu 95 dostala až nad 32 korun. O rok dříve si svůj vrchol vybral v září, kdy kvůli hurikánu Katrina platili motoristé v Česku až 33,8 koruny za litr.

Slabá koruna hrozí

Českou republiku ale zřejmě zdražení ještě potká. Na vině je dle analytika firmy Colosseum Štěpána Pírka oslabení koruny vůči dolaru, za který se ropa obchoduje.

Zvýšení ceny lze očekávat i v důsledku rapidního růstu ceny barelu ropy na světových trzích. Vždyť ještě počátkem tohoto roku se ceny dotýkaly padesátidolarové hranice, nyní je barel o polovinu dražší.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Především kvůli napětí v Nigérii a nejistotě kolem vývoje v Íránu se prodává ropa za 76 dolarů. A jen za poslední měsíc zdražila o téměř deset dolarů.

Tento růst se ještě do tuzemských cen nepromítl.

Únosy a jaderný program

Produkce ropy v Nigérii ohrožují bojové skupiny, které chtějí, aby stát měl z těžby více peněz. I z toho důvodu dochází k častým útokům na ropná zařízení zahraničních firem a k únosům jejich zaměstnanců.

Naposledy se obětí útoku stala i tříletá britská holčička Margaret Hill. V tomto případě šlo ale zřejmě pouze o získání peněz z výkupného.

Foto: Reuters

Naopak vývoz ropy z Íránu je ohrožen jednáním o jaderném programu této země. Západ hrozí sankcemi v případě, že tato země nebude spolupracovat a neomezí svůj program.

To by ale zasadilo ránu i obchodu s ropou, protože tato země patří k významným dodavatelům černého zlata.

Ceny pohonných hmot v tuzemsku klesaly zhruba od poloviny loňského srpna do půlky letošního února, kdy se ceny benzinu i nafty pohybovaly shodně okolo 26,30 koruny za litr. V únoru začaly ceny růst a počátkem května přesáhly u benzinu hranici 29 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy