Bankéře Quattroneho čeká nový soud

ČTK
21. 3. 2006 9:58
New York - Bývalá hvězda amerického investičního bankovnictví Frank Quattrone dostane šanci na nové soudní posouzení svého případu, v němž byl předloni odsouzen na jeden a půl roku do vězení.

Federální odvolací soud v noci na dnešek zamítl rozsudek, v němž byl Quattrone shledán vinným z maření vyšetřování a ovlivňování svědků, a nařídil nový proces.

Tříčlenný soud v New Yorku došel k závěru, že soudce Richard Owen v roce 2004 při procesu s Quattronem špatně instruoval porotu, a svěřil případ novému soudci.

Porota u manhattanského soudu v květnu 2004 shledala bývalého bankéře společnosti Credit Suisse Group vinným ve třech bodech obžaloby a soudce Owen jej odsoudil na 18 měsíců.

Quattroneho právníci poukazovali na to, že proces provázela řada chyb, a soud jim dal za pravdu. "Po tři roky tohoto trápení jsem držel hlavu vzhůru, protože jsem věděl, že jsem nevinný, a mařit vyšetřování jsem nikdy nezamýšlel," uved Quattrone po rozhodnutí soudu.

Bankéř se rovněž odvolává proti verdiktu burzovní asociace NASD, podle něhož nesmí do konce života pracovat na trhu s cennými papíry.

Burzovní exces 90. let

Quattroneho případ se týká machinací z doby internetové burzovní horečky konce 90. let.

Quattrone byl nejznámější postavou Wall Street, která byla odsouzena do vězení, od doby obchodníka se spekulativními obligacemi Michaela Milkena v 80. letech.

Quattrone, přední bankovní expert na technologický sektor, v bankách Morgan Stanley, Deutsche Bank a nakonec Credit Suisse First Boston (CSFB) zařizoval primární emise předních internetových firem jako Netscape, Cisco Systems nebo Amazon.

V roce 2000 úřady začaly CSFB vyšetřovat v podezření na přijímání úplatků od investičních fondů, které usilovaly o koupi akcií z těchto vysoce lukrativních emisí.

Quattrone byl v této souvislosti obviněn z maření vyšetřování, protože v době vyšetřování údajně poslal kolegům e-mail s instrukcí vymazat usvědčující počítačová data.

 

Právě se děje

Další zprávy