BA: Jedno zavazadlo a dost. Nebo 5 tisíc

Dušan Klimeš
13. 2. 2007 0:00
Londýn - Odedneška pasažéři British Airways připlatí až pět tisíc korun, pokud budou chtít odbavit více než jedno zavazadlo na dlouhý let.
British Airways se ve třetím čtvrtletí povedlo zvýšit zisk i navzdory drahé ropě
British Airways se ve třetím čtvrtletí povedlo zvýšit zisk i navzdory drahé ropě | Foto: Aktuálně.cz

Britské aerolinky hledají nové způsoby, jak pasažéry "zkasírovat". Od dnešního rána budou moci všichni jejich zákazníci při odbavení odevzdat jen jedno zavazadlo. Nebo si řádně připlatit.

Na dlouhých letech se zavazadlo prodraží o 120 liber, tedy asi pět tisíc korun. Při letech v rámci Evropy si musí pasažér připravit polovinu, tedy 60 liber.

Vedle palivového příplatku, který má kompenzovat vysoké ceny ropy, tak přibývá další "nepříjemnost", která může letenku významně zdražit.

Snížení hmotnosti

Nová pravidla se ale netýkají destinací v USA, Karibiku, Nigérii, Mexiku a Brazílii. Cestovatelé do těchto zemí mohou stále putovat s dvěma kousky. Předpis o jednom zavazadle na palubu zůstává beze změny.

Navíc od konce září sníží British Airways maximální hmotnost, jakou může jejich klient převážet. Nyní je to 32 kilogramů, po novu už to bude jen 23 kilogramů.

Aerolinky se brání tím, že ostatní přepravci si účtují poplatky za sportovní vybavení jako golfové hole či lyže.

"Sice budeme vybírat za každé zavazadlo navíc, sportovní vybavení si ale přesto budou moci vzít cestující zdarma," uvádí se v prohlášení společnosti.

"Samozřejmě nebudeme žádat peníze po lidech, kteří z nějaké důvodu potřebují mít více zavazadel," doplňují zástupci firmy.

Servis nebo náklady?

Krok British Airways je přesto pro odborníky překvapující.

Foto: ČSA

"Určitým způsobem se učí od nízkonákladových společností, které sice létají levně, pak si ale nechají spoustu věcí zaplatit," uvedl pro BBC konzultant pro letectví John Strickland.

"Ale zákazníci British Airways vnímají jako plnohodnotnou leteckou společnost s kompletními službami, nikoli jako nízkonákladového přepravce," dodává důvody, proč tento krok může firmu poškodit.

S tuzemskými levněji

Přitom například slovenské nízkonákladové aerolinie SkyEurope povolují svým pasažérům odbavit jakékoli množství zavazadel, musí se ale celkově vejít do 20 kilogramů.

"Pokud celková hmotnost zavazadel přesahuje hmotnost 20 kg, je účtováno 270 korun za každý kilogram přes povolenou hmotnost," uvádí tiskový mluvčí Jan Čamek.

České aerolinie rozlišují, obdobně jako Britové, cílovou destinaci.

Foto: Aktuálně.cz

"V cestovní třídě Travel má dospělý cestující nárok na bezplatnou přepravu dvou kusů zapsaných zavazadel, kdy hmotnost žádného z nich nepřekročí 23 kilogramů," uvádí se v přepravním řádu u linek do USA a Kanady.

Na ostatních linkách může mít cestující zavazadel víc, jejich hmotnost je ale limitována součtem 23 kilogramů.

"Za každý kilogram nad tento limit vybíráme poplatek podle místa určení," uvádí ČSA.

 

Právě se děje

Další zprávy