Americké ikony byznysu si vjely do vlasů

Adam Junek
22. 2. 2006 16:30
New York - Jsi naprosto nemožná, už si to přiznej, vzkázal multimilionář Donald Trump stejně zámožné Marthě Stewartové.

Co úspěšnému byznysmanovi "velekněžka životního stylu amerických žen" provedla, že si vysloužila jeho zášť?

Uváděla reality show The Apprentice (Učedník), v níž hledala nového zaměstnance pro svou firmu Martha Stewart Living Omnimedia. Televizní stanice NBC její úspěch již předtím a také následně postavila zároveň na Trumpovi.

Měla jsem mu dát padáka

Jenže 64letá podnikatelka, která po léta radí, jak okopávat zahradu či co uvařit k obědu, nedosahovala Trumpových kvalit a show už rozhodně nebyla tím, co chce každý nutně vidět. Zároveň však byla alespoň tak úspěšná, že přetáhla část Trumpových diváků.

Bývalý manžel české rodačky Ivany Trumpové dokonce poslal Stewartové otevřený dopis. "Tvému vystupování chyběl šmrnc a temperament, zkrátka vše, co správná show potřebuje. Propadla jsi, přiznej si to," napsal Trump.

"Nechápu to, jsme přece přátelé," postěžovala si Stewartová Newsweeku. "Původně to bylo plánované tak, že v úvodním díle dám Donaldovi padáka a pojede jen moje show. To, že šly zároveň obě, bylo velmi nešťastné," dodala.

Firma bohaté podnikatelky prodělala

Nepříliš úspěšný byl také uplynulý rok společnosti Marthy Stewartové. Firma Martha Stewart Living Omnimedia vykázala ztrátu přes 75 milionů dolarů při tržbách, které se jen lehce přehouply přes dvě stě milionů.

Nejvíce ji poškodilo desetiměsíční věznění majitelky, která se loni poprvé objevila v miliardářském žebříčku Forbes. Stewartová si odseděla pět měsíců přímo ve věznici a pak pět měsíců na svém ranči trpěla jako workholička domácím vězením.

Vycházet směla za prací jen na 48 hodin týdně. A do toho se započítávalo i její oblíbené okopávání záhonů. K růžím navíc směla jen ve chvíli, když to souviselo s jejím podnikáním. Za zábavou totiž nesměla.

Zneužívání informací se trestá

To se jí ostatně málem vymstilo. Zúčastnila se totiž party listu New York Post, který ji zařadil mezi 100 nejvlivnějších Američanů. Jejímu kurátorovi se to moc nezamlouvalo. Nakonec jí ale na konci srpna elektronický náramek, který Stewartovou hlídal, z kotníku sundal.

Jak se obdivované ženě, na niž dá snad každá americká hospodyňka, stalo, že skončila ve vězení? Zneužila při obchodování s akciemi interní informace a vina jí byla prokázána.

Analytici se ale shodují, že nebýt kauzy Enron, vyřešilo by se vše pokutou, vězení by se nekonalo.

Vězení skončilo, úsměv se vrátil. Martha Stewartová ukazuje pončo, v němž opustila vězení a hned tak rozpoutala nákupní horečku
Vězení skončilo, úsměv se vrátil. Martha Stewartová ukazuje pončo, v němž opustila vězení a hned tak rozpoutala nákupní horečku | Foto: www.savemartha.com

Ale i tato příhoda může podle mnohých Stewartové pomoci. Ztratila totiž díky ní punc naprosté dokonalosti. A ta řadu lidí v USA iritovala.

Prodá cokoliv

Na její návrat do byznysu se těšily stovky reklamních agentů. Tvář zkušené podnikatelky totiž prodá cokoliv. "Není, kdo by ji nahradil. Pokud chcete prodat něco ženám v domácnosti, musíte za Marthou," tvrdí Patti Ganguzzaová, prezidentka agentury AIM Productions.

"Ona hospodyňkám neslouží jako poradce, její slova berou jako příkaz. Opravdu je dokáže donutit zvednout se a jít nakupovat," dodává.

To ostatně ilustruje již legendární případ ponča. V tom v březnu opouštěla věznici za patřičné pozornosti médií. Tisíce žen vzápětí volaly do pletařské firmy Lion Brand Yarn, zda jde o její výrobek. Pončo si ale Stewartová odnášela jako dárek od spoluvězenkyně.

Že opravdu dokáže svou osobností zahýbat peněženkami, dokládají ostatně výsledky jejího vlastního podniku za poslední čtvrtletí. Tou dobou již mohla Stewartová pracovat naplno (tedy alespoň 80 hodin týdně).

Od října do prosince tak firma Martha Stewart Living Omnimedia vydělala 2,5 milionu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy