Americká ropa je nejdražší za posledních 16 měsíců

ČTK ČTK
10. 7. 2013 21:45
Ropný trh zasáhl strach investorů z vývoje na Blízkém východě, respektive v Egyptě
Pohonné hmoty. Ilustrační foto
Pohonné hmoty. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Londýn/New York - Ceny americké ropy na burzách pod vlivem prudkého poklesu ropných zásob v USA prudce stouply. Středeční obchodování skončilo vzestupem o téměř tři dolary na maximum za 16 měsíců. Americká WTI tak téměř dohnala dlouhodobou cenovou ztrátu na severomořskou ropu Brent, které nyní brání v růstu obavy z útlumu čínské ekonomiky.

Cena WTI se v závěru zvýšila o 2,99 dolaru na 106,52 dolaru za barel a vykázala nejvýraznější jednodenní nárůst za dva měsíce. Severomořská ropa Brent stoupla jen o necelých 30 centů na 108,09 dolaru. Cenový rozdíl mezi Brentem a WTI tak poprvé od konce roku 2010 klesl pod dva dolary z úrovně kolem 20 dolarů, na kterou se dostal mezitím.

Komerční zásoby ropy v USA podle údajů vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) minulý týden klesly podobně jako v předešlém týdnu o deset milionů barelů a zaznamenaly nejhlubší dvoutýdenní propad v historii těchto statistik. Na letošní minimum se snížily zásoby v klíčovém ropném překladišti Cushing v Oklahomě. K úbytku zásob vedle silné poptávky dopomohlo posílení přepravních a rafinerských kapacit.

"Zatímco poptávka po ropě v USA zjevně oživuje, poslední údaje z Číny ukazují na její útlum," uvedlo podle agentury Reuters oddělení komoditního výzkumu německé Commerzbank. Slábnutí čínské poptávky dnes doložily údaje, podle nichž čínské vývozy i dovozy v červnu meziročně klesly a dovoz ropy za první pololetí se snížil o 1,4 procenta.

Ropný trh dál podporuje strach investorů z vývoje na Blízkém východě v souvislosti s politickými otřesy v Egyptě. Kvůli nim zažila ropa minulý týden nejrychlejší týdenní nárůst za poslední rok.

 

Právě se děje

Další zprávy