Američané nakupují online. Přišlo Cyber Monday

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters, Redakce EKO
2. 12. 2008 7:45
Na online nákupy se letos chystá 84,6 milionu Američanů
O výrobky Applu je zájem stále.
O výrobky Applu je zájem stále. | Foto: Reuters

Chicago - Vánoční nákupní horečka ve Spojených státech je v plném proudu. Po víkendovém návalu v kamenných obchodech se na svůj velký den připravují obchody internetové.

Ti, kteří chtějí nakupovat z pohodlí vlastního domova, si totiž počkali na Cyber Monday. Den, jemuž vévodí online obchodování.

Podle průzkumu společnosti BIGresearch, který zveřejnil server Shop.org, se během pondělka chystalo "vyrazit" na nákup vánočních dárků na síť 84,6 milionu Američanů.

Loni během tohoto dne nakoupilo v USA 72 milionů lidí. Během předvánočního nakupování pak utratili více než 29 miliard dolarů. Kolik vytáhnou Američané ze svých peněženek letos, zůstává otázkou. Analytici očekávají mírný pokles.

"Listopad byl velmi klidný, ale to neznamená, že tržby v prosinci nemohou růst," tvrdí analytik firmy Forrester Sucharita Mulpuru. Už v pátek se totiž podle průzkumů nakupovalo více než obvykle. Za jediný den Američané na internetu utratili 534 milion dolarů.

Celkově byl však listopad podprůměrný. Meziročně tržby internetových obchodů klesly o čtyři procenta a přestože vánoční nákupy se mají vrátit na úroveň loňského roku, obchodníci jsou opatrní.

Většina z nich se shoduje na tom, že letošní rok bude srovnatelný s nákupní horečkou 90. let minulého století. Podle výzkumu Gallupova institutu utratí průměrný Američan za dárky 600 dolarů. Pro srovnání, loni to bylo 900 dolarů. 

Ředitel serveru Shop.org Scott Silverman přesto zůstává optimistou. "Kupující hledají tu nejlepší cenu, na což zareagují online obchody a nabídnou výrazné slevy," tvrdí.

Největší zájem je jako každý rok hlavně o elektroniku. Dveře internetového obchodu se tak netrhnou na Applu, ale rušno je také u Nintenda, nebo Sony. A již tradičně se vánoční dárky nakupují na eBay či Amazonu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy