Švédští a belgičtí piloti Ryanairu budou 10. srpna stávkovat

ČTK ČTK
Aktualizováno 1. 8. 2018 15:05
Ryanair v poslední době kvůli neshodám kolem uzavírání kolektivních smluv čelil stávkám pilotů ve Španělsku, Portugalsku, Belgii a Irsku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Dublin - Švédští piloti irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair budou 10. srpna stávkovat. Oznámil to dnes jejich odborový svaz. Stávku na stejný den vyhlásily také odborové svazy zastupující piloty Ryanairu v Belgii.

Firma v poslední době kvůli neshodám kolem uzavírání kolektivních smluv čelila stávkám pilotů v několika evropských zemích, což vedlo ke zrušení stovek letů.

Ryanair létá do desítek zemí, včetně České republiky. Loni v prosinci se firmě podařilo odvrátit rozsáhlé stávky, když se poprvé ve své historii rozhodla uznat odborové svazy. Od té doby ale nedokáže s řadou z nich uzavřít smlouvy o pracovních podmínkách.

"Nikde v Evropě nebyly dohodnuty žádné kolektivní smlouvy a při několika příležitostech se znovu ukázal nepřátelský vztah Ryanairu k jeho zaměstnancům, naposledy při zastrašování irských pilotů, když využili svého práva na stávku," uvedl odborový svaz švédských pilotů. Upozornil také, že vedení podniku se s jeho zástupci již více než osm měsíců nesetkalo.

 

Právě se děje

Další zprávy