Státní agentura CzechInvest se rozdělí kvůli dotacím z EU

Petr Kučera Petr Kučera
24. 6. 2015 14:45
Změnu si vyžádala Evropská komise, podle níž musí organizace rozdělující unijní dotace spadat pod služební zákon.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jiří Koťátko/Economia

Praha – Státní agentura CzechInvest se od ledna 2016 s největší pravděpodobností rozdělí. Rozhodla o tom vláda, když podpořila návrh ministerstva průmyslu a obchodu. Změnu si vyžádala Evropská komise, podle níž takzvané zprostředkující subjekty pro jednotlivé operační programy (unijní dotace) mají spadat pod režim zákona o státní službě.

Do nově vzniklé Agentury pro podnikání a inovace, která bude mít na starosti administraci unijních fondů spadajících pod ministerstvo průmyslu a obchodu, přejde 130 lidí, tedy zhruba polovina dosavadních zaměstnanců CzechInvestu.

Zbytek CzechInvestu se nadále zaměří na původní a hlavní úkol agentury vzniklé v roce 1992, tedy zprostředkování investičních projektů v České republice.

Bez této změny (provedené novelou zákona o podpoře malého a středního podnikání, kterou ještě musí schválit poslanci) nechtěla Evropská komise schválit nový Operační program Podnikání a inovace, připomíná ministerstvo.

Ministerstvo upřednostnilo toto řešení před možností, aby pod služební zákon přešel celý CzechInvest, nebo aby se agentura začlenila přímo pod ministerstvo.

Ještě před dvěma lety přitom tehdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) plánoval naopak sloučení státních agentur CzechInvest a CzechTrade (ta má na starosti hlavně podporu exportu). Plán ale odmítla jak úřednická vláda Jiřího Rusnoka, tak nový ministr Jan Mládek (ČSSD).

 

Právě se děje

Další zprávy