Správu osvětlení v Praze převezme městská společnost, smlouva s Eltodo končí

ČTK ČTK
6. 12. 2016 13:40
Nyní se o více než 140 000 světel v metropoli stará firma Eltodo. Měla smlouvu od roku 1998, město ji vždy o rok prodloužilo už třikrát. Výběrové řízení na nového dodavatele Praha neukončila ani za tři roky od jeho vypsání. Městská společnost Trade Centre Praha, která od července správu osvětlení převezme, byla založena v roce 1990 pro správu některých městských nemovitostí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Praha – Správu pražského osvětlení od července 2017 převezme městská společnost Trade Centre Praha (TCP). "Buď o něj bude pečovat sama, nebo si na některé služby vypíše dílčí veřejné zakázky," řekl po dnešním jednání rady radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO).

Desetiletý tendr za 1,8 miliardy korun, který město vypsalo v roce 2013, radní v listopadu zrušili. Nyní se o více než 140 000 světel v metropoli stará firma Eltodo.

Jí také nejspíš město přidělí veřejnou zakázku na správu osvětlení do doby, než ho převezme TCP. Firma měla smlouvu od roku 1998, město ji vždy o rok prodloužilo už třikrát. Radní dnes schválili záměr takzvané jednací řízení bez uveřejnění vypsat, smlouvu s vítězem by mělo podle Procházky schválit do Vánoc. V tomto typu veřejné zakázky zadavatel přímo vyzve jednoho nebo několik dodavatelů.

Přidělením zakázky firmě Eltodo řešilo město problém s osvětlením několik let po sobě. Letos za něj město platí 165 milionů korun. Eltodo Citelum má na starosti nejen veřejné osvětlení, ale také plynové lampy, osvětlení památek, přechodů pro chodce i veřejné a věžní hodiny.

Výběrové řízení na nového dodavatele Praha neukončila ani za tři roky od jeho vypsání. Část ukončeného tendru, která se týkala kvalifikací zájemců, navíc zrušil Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Město tendr zrušilo také proto, že osvětlení je podle dřívějšího vyjádření Karla Grabeina Procházky zastaralé. Nové osvětlení by podle něj mělo odpovídat konceptu smart city, tedy být úspornější a napojené na IT technologie k jeho řízení.

Firma TCP byla založena v roce 1990 pro správu některých městských nemovitostí. Věnuje se také realitní a inženýrské činnosti. Aktuálně má na starosti například provoz náplavek, koupaliště Šutka, Divadlo Karlín, Sovovy mlýny nebo několik domů v centru Prahy. Zajišťovala také plynofikaci veřejného osvětlení na Královské cestě.

 

Právě se děje

Další zprávy