Směnárny dostanou přísnější pravidla, změna je hotova

ČTK ČTK
28. 8. 2013 10:39
Prezident Miloš Zeman podepsal nový zákon o směnárenské činnosti
Foto: Tomáš Adamec

Praha - Prezident Miloš Zeman podepsal nový zákon o směnárenské činnosti, který má lépe chránit klienty směnáren a turisty před nekalými praktikami směnárníků.

Zákon mimo jiné upravuje, kdo může provozovat směnárenskou činnost, jaké povinnosti musí splnit, aby získal povolení, ale i požadavky na kurzovní lístek a povinnost dát klientovi doklad o směně peněz.

Bývalá koaliční vláda předložila poslancům tento návrh zákona právě v reakci na praxi některých méně poctivých směnáren. Zákon má nabýt účinnosti prvním dnem druhého měsíce po vyhlášení ve sbírce.

Zákon například nařizuje, že údaje na kurzovním lístku se budou muset uvádět v přiměřené velikosti určitým a srozumitelným způsobem. Směnárna nebude smět směňovat peníze za méně výhodných podmínek pro klienta, než je uvedeno v informaci o kurzech a poplatcích na kurzovním lístku.

Česká národní banka bude mít právo zkontrolovat toho, kdo je podezřelý, že neoprávněně provozuje směnárenskou činnost. Přestupkem podle zákona má být i neoprávněná směna peněz a hrozit za ní bude až pětimilionová pokuta.

Vláda při předkládání návrhu zákona do sněmovny uvedla, že jen za první pololetí roku 2011 zjistila Česká národní banka při 86 kontrolách 117 porušení devizového zákona. Téměř polovina z nich se týkala informování o kurzech a poplatcích.

 

Právě se děje

Další zprávy