Airbnb končí s ubytováním v židovských osadách v Palestině. Hanebné, zlobí se Izrael

ČTK ČTK
20. 11. 2018 10:48
Mezinárodní služba Airbnb stáhla ze své ubytovací nabídky adresy v židovských osadách na palestinském Západním břehu Jordánu.
Foto: Reuters

V Izraeli je rozhodnutí kritizováno jako politický krok a podléhání hnutí, které vyzývá k bojkotu Izraele kvůli jeho politice vůči Palestincům, píšou místní média.

"Dospěli jsme k závěru, že bychom měli stáhnout nabídku v izraelských osadách na okupovaném západním břehu, které jsou jádrem sporu mezi Izraelci a Palestinci," uvádí se v prohlášení Airbnb. Podle mluvčího firmy se opatření týká 200 nabídek.

V prohlášení se rovněž konstatuje, že se firma nepokládá za experta v otázce "regionálních historických konfliktů". "Jakožto globální skupina operující ve 191 zemích a regionech a ve více než 81 000 městech si musíme uvědomit dopad svých aktivit a jednat zodpovědně," stojí v prohlášení.

Šéf turistické agentury v seskupení několika osad Guš Ecion Moše Bruce řekl, že jde o bojkot podnikání a cestovního ruchu v Izraeli. Guš Ecion podle něj bude nadále usilovat o návštěvy turistů z celého světa.

Ministr cestovního ruchu Jariv Levin společnost Airbnb vyzval, aby své "hanebné" rozhodnutí odvolala. Další politici poukázali na to, že Airbnb zaujímá politický názor v případě Izraele, ale nikoli například v případě Krymu, Západní Sahary, Tibetu nebo turecké části Kypru.

Izrael se snaží bránit ekonomickému, kulturnímu a akademickému bojkotu, k němuž vyzývá hnutí známé pod zkratkou BDS (Boycott, Divestment and Sanctions). Přijal zákon, který umožňuje zabránit cizincům vyzývajícím k bojkotu ve vstupu na své území.

Židovské osady jsou z hlediska mezinárodního práva nelegální, protože je Izrael staví na okupovaném území. Žije v nich kolem půl milionu Izraelců a v minulosti byly hlavní komplikací rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci. Jednání jsou od roku 2014 zastavena.

 

Právě se děje

Další zprávy