Slovensko umožní lidem výstup z druhého penzijního pilíře

ČTK ČTK
21. 1. 2015 14:30
Podle premiéra Roberta Fica je spoření na důchod v soukromých fondech pro většinu klientů důchodových společností nevýhodné.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Bratislava - Slovenská vláda premiéra Roberta Fica opět umožní Slovákům vystoupit ze spoření na penzi ve druhém důchodovém pilíři a zůstat jen ve státem průběžně financovaném penzijním systému. Oznámil to dnes premiér Robert Fico, podle něhož je spoření na důchod v soukromých fondech pro většinu klientů důchodových správcovských společností (DSS) nevýhodné.

Otevření důchodového systému oznámil Fico v reakci na nabídky pojišťoven, které prvním žadatelům o penzi z peněz naspořených v soukromých fondech nabídly nižší důchod, než předpokládal stát.

Nevýhodný druhý pilíř

"V systému, kde je téměř 1,5 milionu investorů, tam milion (investorů) nemá co dělat. Tito lidé nikdy nebudou mít vyšší důchod, než pokud by ho realizovali přes první (státní) pilíř," řekl Fico novinářům po zasedání vlády. Druhý pilíř je podle něj nevýhodný zejména pro obyvatele s nízkými příjmy a starší občany. Detaily ohledně připravovaných změn v systému spoření na důchod neuvedl.

Obyvatelé pětimilionového Slovenska si mohou od roku 2005 část povinných důchodových odvodů odkládat na soukromý penzijní účet v DSS. Důchody z úspor ve fondech budou vyplácet pojišťovny, letos by podle dřívějších odhadů mohlo o tyto peníze požádat kolem 3000 lidí.

Fico, který od roku 2012 stojí v čele jednobarevné vlády sociálních demokratů, druhý důchodový pilíř dlouhodobě kritizuje. Tento způsob spoření na důchod v reakci na stárnutí populace prosadila jako jednu ze svých hlavních reforem někdejší pravicová vláda premiéra Mikuláše Dzurindy. "Od prvního okamžiku, kdy byl druhý pilíř zrealizován, jsme upozorňovali veřejnost, že privatizace důchodového systému bude pro mnoho lidí nevýhodná. Ukazuje se, že tato pravicová modla skončila obrovským fiaskem," řekl Fico.

Vystoupit šlo již v minulosti

Opozice naopak tvrdí, že klienty DSS poškodily změny ve spoření na důchod, které prosadila první i nynější Ficova vláda. Stát dříve například snížil částku, kterou si Slováci mohou odkládat na soukromý důchodový účet. Umožnil také Slovákům z druhého pilíře vystoupit; naposledy tak během pěti měsíců v letech 2012 a 2013 učinilo více než 78 000 lidí.

Klienti DSS budou po odchodu do důchodu pobírat penzi ze státního důchodového systému z peněz naspořených ve fondech DSS, které spravují aktiva za 6,4 miliardy eur (téměř 179 miliard Kč). První penze z druhého důchodového pilíře budou ale nízké, protože žadatelé většinu produktivního života platili povinné sociální odvody státu.

Slovenská asociace pojišťoven v reakci na kritiku vlády ohledně nabídky nízkých penzí z druhého důchodového pilíře uvedla, že stát ve svých výpočtech vycházel z nesprávných údajů.

V České republice byl druhý penzijní pilíř spuštěn začátkem roku 2013, zapojilo se do něj ale méně lidí, než se čekalo. Vláda loni v listopadu rozhodla o jeho zrušení, druhý pilíř tak skončí k lednu 2016.

 

Právě se děje

Další zprávy