Slovensko omezí používání drobných mincí. Nákupy se budou povinně zaokrouhlovat

ČTK ČTK
7. 7. 2021 15:39
Slovensko chce omezit používání drobných mincí v hodnotě jedno a dvou eurocentů. Vláda schválila návrh novely příslušného zákona, na jejímž základě bude konečná cena nákupů placených v hotovosti po schválení parlamentem od příštího roku zaokrouhlována.
Euro. Ilustrační foto
Euro. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Podle předlohy se nákup za hotovost matematicky zaokrouhlí na nejbližších pět eurocentů. Na tuto částku se bude zaokrouhlovat také hotovostní platba v hodnotě jednoho a dvou eurocentů.

Samotné jedno a dvoucentové mince zůstanou v oběhu, obchodníci je tedy budou muset od zákazníků přijímat i nadále. Podobný postup podle slovenského ministerstva financí zvolily i některé jiné země eurozóny, jejímž členem je i Slovensko.

Jedno a dvoucentové mince tvoří až zhruba tři pětiny z celkového počtu eurových mincí, které jsou na Slovensku v oběhu, ale současně se na celkové nominální hodnotě těchto mincí podílejí jen třemi až čtyřmi procenty.

Po zmíněné změně zákona by podnikatelé měli ušetřit na nákladech spojených s manipulací s hotovostí. Současně ale budou muset zaplatit úpravu registračních pokladen, ve kterých evidují tržbu.

 

Právě se děje

Další zprávy