Silničáři příští rok otevřou patnáct kilometrů nových dálnic. Stavět jich začnou 140

ČTK ČTK
15. 12. 2016 10:53
Jde o úseky hradecké dálnice D11, pokračování D4 u Příbrami, D3 mezi Bošilcem a Veselím nad Lužnicí a obchvat Českých Budějovic mezi Borkem a Úsilným. Zahájeno bude podle odhadů ministerstva dopravy 140 kilometrů nových dálnic. Celá síť páteřních dálnic by měla být dokončená v roce 2030.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Praha – Příští rok budou silničáři otevírat čtyři úseky nových dálnic o celkové délce 15,6 kilometru. Jde o úseky hradecké dálnice D11, pokračování D4 u Příbrami, D3 mezi Bošilcem a Veselím nad Lužnicí a obchvat Českých Budějovic mezi Borkem a Úsilným. Zahájeno bude podle odhadů ministerstva dopravy 140 kilometrů nových dálnic. Celá síť páteřních dálnic by měla být dokončena v roce 2030.

Během srpna příštího roku je podle ministerstva dopravy plánováno dokončení chybějícího úseku D11 do Hradce Králové, o měsíc později mají být do provozu uvedeny úseky dálnic D4 Skalka – Háje u Příbrami a pokračování jihočeské D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem. V říjnu resort předpokládá dokončení části obchvatu Českých Budějovic mezi Borkem a Úsilným.

Mezi největší stavby, které budou zahajované příští rok, ministerstvo řadí deset kilometrů dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem, obchvaty Lubence a Řevničova na dálnici D6 či dvojici úseků D11 z Hradce Králové do Smiřic a dále do Jaroměře. Kromě novostaveb seznam do celkové délky dálnic započítává rekonstruované úseky dálnice D1.

Chybějící část dálnice D4 mezi Příbramí a Miroticemi, kde navazuje čtyřproudová silnice dále do Písku, má být dostavěná do pěti let. Do léta příštího roku by pak mělo být hotové napojení D11 Hradce Králové, v roce 2025 pokračování k polským hranicím. V roce 2021 má být napojena dálnice D3 do Rakouska.

Ročně ministerstvo za stavbu nových úseků dálnic a silnic první třídy utratí zhruba 20 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy