Česko dostane z Bruselu čtyři miliardy na dopravní stavby. Mají zlepšit spojení se sousedy

ČTK ČTK
8. 12. 2016 12:57
Evropská komise souhlasila s penězi na tři velké infrastrukturní projekty v Česku. Peníze půjdou na železniční trať mezi Plzní a Rokycany, na vylepšení dálnice D35 a na silnici na Třinecku.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Brusel – Tři velké projekty obnovy české silniční a železniční sítě v celkové hodnotě 161 milionů eur (asi 4,35 miliardy Kč) z evropských fondů schválila Evropská komise, která to uvedla v tiskové zprávě.

Celkem 62,5 milionu eur (1,69 miliardy Kč) má být investováno do modernizace železnice mezi Rokycany a Plzní. Projekt, který by měl být dokončen příští léto, má zkrátit dobu jízdy a také zajistit hladší spojení mezi Prahou a německou hranicí.

Na vylepšení dálnice D35 u Opatovic na Pardubicku je určeno 56,8 milionu eur (přes 1,53 miliardy Kč). Komise dnes připomněla, že to je důležitá dopravní cesta pro domácí i mezinárodní dopravu.

Třetí projekt se týká vylepšení silnice mezi Nebory a Bytřicí na Třinecku; je na něj určeno 41,8 milionu eur (1,13 miliardy Kč). Zlepšit se má její přepravní kapacita a také spojení na Slovensko.

 

Právě se děje

Další zprávy