RWE podá nabídku na podíl v české Innogy Grid Holding

ČTK ČTK
27. 4. 2018 12:32
RWE vlastní ve společnosti Innogy podíl 76,8 procenta. E.ON a RWE se na rozdělení Innogy dohodly minulý měsíc.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Düsseldorf - Německá energetická společnost RWE podá nabídku na převzetí podílu, který vlastní firma Innogy ve společnosti Innogy Grid Holding. Ta se zabývá distribucí plynu v České republice.

Nabídka je součástí dohody firem RWE a E.ON o rozdělení Innogy. Vyplývá to z dokumentu E.ON, na který se dnes odvolává agentura Reuters.

Innogy Grid Holding je společným podnikem německé Innogy a australské investiční skupiny Macquarie, která v něm vlastní téměř poloviční podíl. Podle informací médií z minulého týdne má Macquarie zájem o převzetí aktivit Innogy v České republice, což by podle Reuters mohlo narušit dohodu mezi RWE a E.ON.

RWE vlastní ve společnosti Innogy podíl 76,8 procenta. E.ON a RWE se na rozdělení Innogy dohodly minulý měsíc. E.ON v rámci dohody získá podíl RWE v Innogy, RWE si nicméně ponechá aktivity Innogy v odvětví obnovitelných zdrojů energie a získá rovněž aktivity E.ON v tomto sektoru. E.ON pak bude vlastnit aktivity Innogy v oblasti energetických sítí.

RWE by po převzetí podílu v Innogy Grid Holding měla mít opci na jeho prodej firmě E.ON. Ta by zároveň měla mít opci na jeho koupi, vyplývá podle agentury Reuters z dokumentu E.ON.

Skupina Innogy zajišťuje v České republice dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro zhruba 1,7 milionu zákazníků a zaměstnává zde přes 4000 lidí. Její podíl na distribuci plynu v České republice činí zhruba 86 procent.

Innogy v České republice provozuje asi 65 000 kilometrů distribučních sítí, šest podzemních zásobníků plynu, vyrábí teplo a elektřinu ve 14 provozech a patří mezi největší tuzemské prodejce stlačeného zemního plynu (CNG) ve vlastní celorepublikové síti CNG stanic.

 

Právě se děje

Další zprávy