Rusy neubytujeme. ČOI odhalila 19 případů diskriminace

ČTK ČTK
22. 9. 2014 11:49
Diskriminační jednání zjistila Česká obchodní inspekce také v chování obchodníků vůči Romům.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) odhalila v prvním pololetí při kontrolách zaměřených na diskriminaci spotřebitele 19 případů. Kromě diskriminace Romů kontroloři zjistili i problémy v chování k Rusům kvůli situaci na Ukrajině.

Inspekce v pololetí provedla celkem 690 kontrol, kromě diskriminace zjistila porušení dalších povinností ve 365 provozovnách. Celková výše pokut dosáhla 705 tisíc korun, z toho dvě pokuty za diskriminaci činily 470 tisíc korun.

Cizinecké přirážky

Ruských turistů se týkaly dva případy. Provozovatelé ubytovacích zařízení je kvůli situaci na Ukrajině odmítli ubytovat. Romům například realitní kanceláře ve čtyřech případech stanovily omezující podmínky a v jednom případě jim prodávající zakázal vstup do provozovny.

"Trvalým problémem je zejména diskriminační jednání, kterého se dopouštějí někteří prodávající vůči zahraničním návštěvníkům, ať se jedná o takzvané servisní přirážky, nebo dvojí ceny za stejné plnění. Kazí tím dobré jméno všem poctivým podnikatelům i pověst České republiky ve světě," řekl k výsledkům ředitel ČOI Mojmír Bezecný. Takových případů bylo za půlrok šest.

Věková diskriminace byla prokázána ve čtyřech případech. Šlo například o zákaz vstupu na předváděcí akci lidem mladším 18 let či stanovení věkového rozpětí pro poskytnutí spotřebitelského úvěru.

Kontroly budou pokračovat

Podezření na některou z forem diskriminace bylo prokázáno ve 2,8 procenta všech kontrol. Podle ČOI výsledky potvrzují, že diskriminační jednání prodávajících nepatří na českém trhu k častým jevům. Inspektoři ale nebudou tyto projevy tolerovat a nadále mu budou věnovat zvýšenou pozornost.

Nejvíce případů diskriminace ČOI zjistila v hlavním městě a Středočeském kraji (celkem sedm) a pak také v Ústeckém a Libereckém kraji (celkem čtyři).

 

Právě se děje

Další zprávy