Ruská banka Sberbank začala obsluhovat klienty s pasy neuznaného Donbasu

ČTK ČTK
7. 3. 2017 20:22
Ruská banka Sberbank začala obsluhovat klienty s pasy neuznaných států Doněcké a Luhanské lidové republiky. Ukrajinská národní banka už oznámila, že v případě, že se informace potvrdí, požádá ukrajinskou Radu národní bezpečnosti a obrany o uvalení sankcí na Sberbank. Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov obvinil banku z porušování mezinárodního práva a podpory nezákonných východoukrajinských režimů. Žádá, aby pobočky ruské banky na Ukrajině byly zavřeny.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Moskva - Největší ruská banka Sberbank začala obsluhovat klienty, kterým vydaly pasy "lidové republiky" v Donbasu. Informovala o tom v úterý agentura TASS s odvoláním na prohlášení společnosti.

Ruský prezident Vladimír Putin podepsal v únoru rozhodnutí, kterým Rusko uznává cestovní doklady občanů Ukrajiny vydané samozvanými republikami. Rozhodnutí je podle Kremlu dočasné a platí do doby, než se situace v regionech vyřeší na základě minských mírových dohod.

Klienti, kteří nejsou občany Ruska, však nemají přístup ke všem službám banky. Žádat o půjčku a kreditní kartu mohou pouze Rusové, ostatní klienti mohou žádat o debetní kartu. O tom, zda banka klientovi kartu poskytne, rozhodne vedení pobočky, která žádost přijala.

Ukrajinská národní banka už oznámila, že v případě, že se informace potvrdí, požádá ukrajinskou Radu národní bezpečnosti a obrany o uvalení sankcí na Sberbank.

Rozhodnutí přijmout klienty z Doněcka a Luhanska kritizoval na svém facebookovém profilu i ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Obvinil Sberbank z porušování mezinárodního práva a podpory nezákonných východoukrajinských režimů. Žádá, aby pobočky ruské banky na Ukrajině byly zavřeny.

Od počátku února jsou povstalecká území pod dopravní blokádou, kterou zavedli příslušníci radikálních ukrajinských uskupení a poslanci nacionalistických stran v kyjevském parlamentu. V reakci na ni pak separatisté převzali kontrolu nad několika podniky, které v oblasti samozvaných lidových republik leží. Těžištěm sporu jsou donbaské doly, na jejichž produkci je závislá řada ukrajinských tepelných elektráren.

 

Právě se děje

Další zprávy