Češi z nouze vymysleli pozoruhodné typy respirátorů. Některé to dotáhly až do výroby

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 22. 11. 2020 13:02
V Česku je už od března, kdy do země pronikla koronavirová krize, velká poptávka po rouškách, respirátorech i dalších zdravotnických pomůckách. Zároveň se objevila řada českých výrobců, kteří se snažili přijít se svou troškou do mlýna a zároveň s něčím odlišným. Podívejte se, s jakými inovacemi se snaží uspět u zákazníků v Česku i ve světě.
Podle firmy by respirátor mohl najít využití především v oborech, kde tvář zakrytá rouškou způsobuje problémy v mezilidské komunikaci, třeba při péči o dětské pacienty.
Podle firmy by respirátor mohl najít využití především v oborech, kde tvář zakrytá rouškou způsobuje problémy v mezilidské komunikaci, třeba při péči o dětské pacienty. | Foto: Vimeo.com/Jan Choc

3D tiskárna Turnov

Turnovské 3D tiskárně se během pár dní povedlo v crowdfundingové kampani vybrat cílovou částku ve výši půl milionu korun, která má být určena na sériovou výrobu jejich netypických průhledných respirátorů. Ty mají ulevit třeba lidem, kteří nosí brýle. Vlhký vydechovaný vzduch totiž nestoupá vzhůru, ale do stran a díky hydrofilní vnitřní vrstvě se nemlží ani samotný respirátor.

Na vývoji průhledného respirátoru pracovali v podniku půl roku. Maska umožňuje vidět mimiku a ústa uživatele, který se v ní nepotí a může volně dýchat. Respirátor lze používat opakovaně. Výměnné jsou pouze HEPA filtry, které 3D tiskárna vyvinula a vyrábí. 

Maska by podle majitele firmy Petera Knoblocha mohla najít využití především v oborech, kde tvář zakrytá filtrační maskou nebo rouškou způsobuje problémy v mezilidské komunikaci, jako je třeba péče o sluchově postižené, seniory, dětské pacienty, a v řadě dalších odvětví. 

I přestože se výrobci již podařilo dosáhnout na portálu Hithit peněžního cíle, kampaň bude ještě několik dní aktivní. Pokud lidé přispějí určitou částkou, mohou obdržet průhledný respirátor přednostně.

 

Právě se děje

Další zprávy