Řecká vláda nařídila stávkujícím návrat do práce

ČTK ČTK
5. 7. 2014 23:30
Soud prohlásil stávku za nezákonnou, její účastníci podle úřadů riskují zatčení.
Foto: Reuters

Atény - Řecká vláda nařídila zaměstnancům v elektrárenském sektoru návrat do práce a ukončení stávky, kterou soud označil za nezákonnou.

Úřad pohrozil státním zaměstnancům zatčením v případě, že budou v protestu pokračovat. Pracovníci elektrárenského průmyslu protestují proti plánům na částečnou privatizaci státní energetické společnosti PPC.

Protest způsobil výpadky v dodávkách elektřiny po celé zemi. Stávkujícím se nelíbí návrh zákona, který by umožnil prodej téměř třetinového podílu v PPC konkurenci. Mají strach, že tento krok povede k rušení pracovních míst a zdražování elektřiny, napsala agentura Reuters.

Vláda se obává, že problémy s dodávkami elektřiny na začátku letní turistické sezony poškodí image země u zahraničních návštěvníků. Cestovní ruch je klíčovou součástí řecké ekonomiky, která se nyní začíná zotavovat z dlouhé recese. Turistika se podílí zhruba 17 procenty na ekonomickém výkonu a 20 procenty na zaměstnanosti v zemi.

Chystanou privatizaci státního energetického podniku kabinet hájí. "Od prvního dne je a stále zůstává záměrem vlády ochrana veřejných zájmů. V demokracii musí všichni respektovat zákon a nařízení soudu," uvedla mluvčí vlády Sofia Voultepsiová.

Vláda vlastní 51 procent PPC a plánuje prodat 30 procent akcií. PPC vyrábí zhruba dvě třetiny elektřiny v zemi a kontroluje téměř celý maloobchodní trh.

 

Právě se děje

Další zprávy