Odbory pěti zemí jednaly kvůli pracovním podmínkám v Amazonu

ČTK ČTK
3. 7. 2014 18:55
"Je nezbytné prosadit lepší pracovní podmínky pro zaměstnance Amazonu v Německu a dalších místech," uvedla členka vedení vlivného německého svazu Verdi.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Profimédia

Berlín - Odboráři z celkem pěti zemí, včetně České republiky, se sešli ve středu a ve čtvrtek v Německu, aby tam projednali koordinaci akcí za zlepšení pracovních podmínek v internetové maloobchodní společnosti Amazon. Setkání uspořádal německý odborový svaz Verdi, který loni zorganizoval sérii stávek v německých distribučních centrech Amazonu, a kromě odborářů z Německa a ČR se ho zúčastnili také zástupci odborů z Polska, Británie a USA.

"Mezinárodní solidarita a přeshraniční síť odborových svazů posílá Amazonu důležitý signál. Je nezbytné prosadit lepší pracovní podmínky pro zaměstnance Amazonu v Německu a dalších místech," uvedla členka vedení svazu Verdi Stefanie Nutzenbergerová. Mluvčí svazu dodala, že účastníci se často shodli ve stížnostech na Amazon, včetně výše platu, úloze odborů na pracovišti a stresu pracovníků kvůli dlouhým pracovním směnám.

Amazon se podle agentury Reuters ke zprávě o jednání odborářů zatím nevyjádřil.

Svaz Verdi loni zorganizoval několik stávek, aby přiměl zvýšit platy zaměstnancům Amazonu v logistice, což firma opakovaně odmítala. Německé odboráře podpořili také zaměstnanci distribučního centra u francouzského Lyonu.

Amazon nyní plánuje postavit tři nová logistická centra v Polsku a dvě v České republice. To vyvolalo spekulace, že by se mohl pokusit přesunout pracovní povinnosti německých zaměstnanců do jiných zemí. Svaz Verdi z této hrozby zatím obavy nemá, protože by to pro Amazon znamenalo výrazné zpomalení dodávek, ale pokud by k tomu došlo, mohl by koordinovat postup s kolegy v Polsku a Česku, dodala mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy