Řecká privatizace startuje. Letiště budou provozovat Němci

ČTK ČTK
18. 8. 2015 15:56
Řecko prodá německé společnosti Fraport za více jak miliardu eur práva na provoz čtrnácti letišť.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Atény - Řecká vláda prodá německé letištní společnosti Fraport práva na provozování 14 regionálních letišť v zemi. Uvádí se to podle agentury AP v dnešním vládním věstníku. Je to první ze série privatizací, k nimž musí radikálně levicový kabinet přistoupit v rámci dohody o novém záchranném programu.

Provozovatel frankfurtského letiště získá za 1,23 miliardy eur (33,2 miliardy Kč) koncesi na správu řeckých letišť, z nichž několik je na turisticky oblíbených ostrovech. Vláda Alexise Tsiprase, která nastoupila v lednu s cílem zvrátit reformy dvou dosavadních záchranných programů, původně chtěla stávající privatizační program zrušit.

Tsipras ale musel odpor k prodeji státního majetku přehodnotit, aby Řecko získalo nový úvěrový balík v sumě až 86 miliard eur. Bez nových úvěrů by země nemohla splácet dluhy a hrozil by jí nucený odchod z eurozóny.

Poté co minulý týden řecký parlament a zástupci eurozóny schválili třetí záchranný balík pro Řecko, je osud Tsiprasovy vlády nejistý. Krajní křídlo vládnoucí strany Syriza podle řeckých médií v případě hlasování o důvěře vládu nepodpoří, což by znamenalo předčasné volby.

Řecký premiér dosud neoznámil, zda hodlá hlasování o důvěře vyvolat, podle médií to ale udělá nejspíš tento týden.

 

Právě se děje

Další zprávy