První Interspar se změnil na Albert. S pekárnou i restaurací

Kateřina Vokurková Petr Kučera Kateřina Vokurková, Petr Kučera
15. 10. 2014 6:34
Po supermarketech Spar nyní přicházejí na řadu hypermarkety Interspar. Celý řetězec se má "přemalovat" do poloviny příštího roku.
Interspar se mění na Albert
Interspar se mění na Albert | Foto: Leták řetězce

Praha – Z prvního hypermarketu sítě Interspar je ode dneška Albert. Začala tak druhá fáze přeměny prodejen společnosti Spar česká obchodní společnost, která své tuzemské aktivity prodala společnosti Ahold, provozovateli sítě Albert.

Během září už zaniklo 14 supermarketů Spar, nově jsou z nich supermarkety Albert. Na větší prodejny, tedy hypermarkety sítě Interspar, přichází řada nyní. Jako první končí Interspar na Rokycanské třídě v Plzni, nový Albert se tam otevírá právě dnes.

Nově otevřený hypermarket Albert v Plzni  - bývalý Interspar.
Nově otevřený hypermarket Albert v Plzni - bývalý Interspar. | Foto: Ahold

Přeměna zbývajících 34 hypermarketů Interspar má skončit během první poloviny příštího roku. Ahold zatím tají, které prodejny teď přijdou na řadu jako další. Lidé se to dozvědí až 14 dnů předem z internetových stránek, plakátů nebo letáků. Zatím je jasné jen to, že přinejmenším během listopadu by k další přeměně dojít nemělo.

Na dva dny zavřeno

Ahold převzal ztrátové obchody rakouské společnosti Spar v Česku letos v srpnu. Zaplatil za ně zhruba 5,2 miliardy korun. Prvotní investice do přestavby všech supermarketů a hypermarketů na síť Albert přijdou na 1,35 miliardy korun. Nejde jen o výměnu loga, nápisů, grafiky a reklamních materiálů. Mění se také regály nebo pokladní systémy.

Během přestavby budou prodejny zcela uzavřeny, vždy ale jen na několik málo dní. Například plzeňský Interspar nefungoval 13. a 14. října, další den už otevírá jako Albert.

"Venkovní stavební práce jsme zahájili první říjnový den, samotnou prodejnu jsme začali upravovat ve středu 8. října. Protože jsme nechtěli zákazníkům upřít nakupování po celý týden, pracovali jsme až do neděle 12. října za plného provozu," upřesňuje mluvčí Aholdu Judita Urbánková.

To nejlepší z obou značek?

Ahold slibuje, že v sortimentu nechá to nejlepší z obou značek. Například dosavadní hypermarkety Interspar, které si pekly vlastní skutečně čerstvé pečivo, jej nechají v nabídce i nadále.

V provozu – přinejmenším prozatím – zůstanou i restaurace, bufety a kavárny, přestože s provozováním stravovacích zařízení nemá Ahold zkušenosti. Firma po určité době plánuje jejich provoz vyhodnotit a rozhodnout se, jestli s nimi bude pokračovat.

Pěti obchodů se musí zbavit

„Celkem jsme převzali 49 prodejen Spar a Interspar," upřesňuje Urbánková. O jeden z nich ale nový majitel v blízké době přijde. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž jako podmínku určil prodej supermarketu Spar v České Lípě. Ahold se musí zbavit také dvou supermarketů Albert v Táboře a jednoho v Litoměřicích. Prodat musí také hypermarket Albert v Třebíči. V těchto městech by totiž posílený řetězec mohl ohrozit konkurenci.

„Jednání s možnými kupci stále probíhají, rozhodnuto zatím není,“ říká Urbánková k možným novým majitelům pěti prodejen. Firma slibuje, že i nadále budou fungovat jako obchody potravinových řetězců a nový majitel by je převzal i s dosavadními zaměstnanci.

Ahold nyní provozuje 241 supermarketů Albert, 56 hypermarketů Albert, 35 prodejen Interspar a 23 benzinových stanic.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a rady! Osobní finance Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy