Zhoršující se nálada v Německu už ovlivňuje i česká čísla. Továrny začínají zvolňovat

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
9. 12. 2019 10:18
Stavebnictví v Česku v říjnu meziročně kleslo o 1,7 procenta po zářijovém revidovaném růstu o 2,4 procenta. Nedařilo se ani průmyslové výrobě. Zahraniční obchod zatím vykázal miliardový přebytek.
Foto: ČTK

Pokles produkce ve stavebnictví zaznamenalo pozemní stavitelství, naopak inženýrské rostlo. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů se stavební výroba meziročně snížila o 0,3 procenta, tedy stejně jako v září. Letošní říjen měl o jeden pracovní den méně než loňský. V meziměsíčním srovnání bylo stavebnictví po vyloučení sezonních vlivů nižší o 0,6 procenta.

"Stavební produkce sice meziročně i meziměsíčně mírně klesla, ale v podstatě se udržela na vysoké úrovni z loňského října," uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby Českého statistického úřadu Petra Cuřínová. Data vyplývají z údajů, které ČSÚ zveřejnil.

Doplnila, že pokles se odehrál v pozemním stavitelství, tedy u výstavby bytů, kanceláří nebo výrobních a skladových hal, kde byla výroba meziročně nižší o 1,2 procenta. Naproti tomu u inženýrských staveb, které ze značné části tvoří dopravní infrastruktura, výroba vzrostla o 1,8 procenta.

"Nedostatek pracovních sil a dlouhé dodací lhůty prodražují stavební práce, snižuje poptávku a růst celého sektoru. Po loňském růstu stavební výroby o vysokých 9,8 % letos očekáváme už jen 3,9 %. V příštím roce by pak měl celý sektor spíše stagnovat," odhaduje ekonom Komerční banky František Táborský

Průmyslová výroba klopýtá

Průmyslová výroba v Česku v říjnu také klesla. Meziročně to bylo o tři procenta po zářijovém revidovaném růstu o 4,6 procenta. K poklesu průmyslu přispěla zejména výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, hutní zpracování kovů nebo výroba strojů a zařízení. Naopak se v říjnu meziročně lépe dařilo výrobcům elektrických zařízení.

Letošní říjen měl o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění tak byla průmyslová produkce meziročně nižší o 0,4 procenta. Proti září průmyslová výroba po vyloučení sezonních vlivů klesla o 0,1 procenta.

"Německá ekonomika, která se již několik měsíců potýká s nevalným výkonem, přestává poptávat české průmyslové výrobky. Z velké části se zde jedná právě o stroje a zařízení, tedy zboží spojené s investiční aktivitou, která je negativně ovlivněna geopolitickým vývojem. Tento efekt byl očekáván již nějaký čas a dostavil se se zpožděním, daným horizontem objednávání v podnicích," vysvětluje analytik Raiffeisenbank Vít Hradil.

"Průmysl dál zpomaluje. Navíc narazil na vysokou srovnávací základnu z loňského roku," dodává ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Zahraniční obchod vykázal přebytek

Zahraniční obchod Česka v říjnu vykázal přebytek 7,2 miliardy korun, zatímco před rokem byl 645 milionů ve schodku. Ke zlepšení bilance přispěl především pokles dovozu o 5,5 procenta, dovezlo se méně ropy a zemního plynu, ale také kovů a strojů.

Vývoz také klesl, ale pomaleji než dovoz. Nepříznivě se na obchodu podepsalo prohloubení deficitu v obchodu s počítači a elektronikou, snížil se ale také přebytek v obchodu s auty.

Vývoz v říjnu klesl o 3,2 procenta na 335,9 miliardy korun, dovoz se snížil na 328,7 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy