Prodej stavebních výrobků dostane jednotná pravidla, zlepšit se má i kontrola

ČTK ČTK
5. 10. 2016 14:45
Vláda souhlasí se vznikem zákona, který má projektantům a zhotovitelům staveb přinést lepší informace a možnost kontroly. Současný systém několika právních předpisů je složitý a mnohdy nepřehledný.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Vláda schválila věcný záměr zákona o stavebních výrobcích. Měl by do jednoho předpisu sjednotit podmínky pro navrhování a prodej stavebních výrobků.

Ministerstvo průmyslu a obchodu návrh zdůvodnilo tím, že současný systém několika právních předpisů pro oblast stavebních výrobků je složitý a pro podnikatele mnohdy nepřehledný a těžko aplikovatelný. Ministerstvo nyní musí připravit finální znění zákona.

"Liší se například podmínky při uvádění harmonizovaných a neharmonizovaných stavebních výrobků na trh, pro některé skupiny výrobků nejsou stanoveny povinně deklarované vlastnosti pro jejich použití do staveb v ČR, nejsou definovány požadované úrovně a třídy těchto vlastností," uvedlo dříve ministerstvo.

Existující požadavky podle něj jsou roztříštěné v mnoha předpisech a proto obtížně dohledatelné. Projektanti a zhotovitelé staveb nemají proto často dostatek informací nezbytných pro výběr optimálního stavebního výrobku a jeho použití v konkrétní stavbě. Neexistuje možnost kontroly nad výrobky dodávanými přímo na stavbu.

Proto mají být novým zákonem pro navrhování a použití stavebních výrobků stanoveny požadované deklarované charakteristiky skupin výrobků a specifikovány požadované technické úrovně a třídy vlastností. Pro zajištění kontroly dodávání stavebních výrobků přímo na stavbu předpokládá návrh rozšíření kompetencí České obchodní inspekce.

Na přípravě věcného záměru se podle ministerstva podíleli kromě inspekce také zástupci zainteresovaných svazů a asociací.

 

Právě se děje

Další zprávy