Průměrná cena benzinu a nafty klesla pod 30 korun za litr

ČTK ČTK
29. 1. 2015 8:32
Benzin Natural 95 motoristé v současné době natankují v průměru za 29,65 koruny za litr, což je o 46 haléřů méně než před týdnem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: René Volfík/Economia

Praha - Pohonné hmoty v Česku od minulé středy opět zlevnily a jejich průměrná cena je pod 30 korunami za litr. Benzin Natural 95 motoristé v současné době natankují v průměru za 29,65 koruny za litr, což je o 46 haléřů méně než před týdnem.

Průměrná cena nafty klesla o 49 haléřů na 29,73 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Pod třicetikorunovou hranici se průměrná cena benzinu dostala už minulý čtvrtek, o den později ji překročil i diesel. Pokračuje tak zlevňování, které způsobil přebytek ropy na trhu.

Přitom od začátku loňského roku až do října se celorepublikové průměrné ceny stabilně držely nad 36 korunami, jen výjimečně mírně klesly pod tuto hranici. Poté ale začal výrazný pokles. Za celý loňský rok se ceny Naturalu 95 propadly v Česku o 4,16 Kč za litr a ceny nafty o 4,15 Kč.

Pod 30 korunami jsou průměrné ceny pohonných hmot už i ve většině krajů s výjimkou Jihomoravského kraje a Prahy. Za více než 30 korun se ještě prodává nafta ve středních Čechách a na Vysočině.

Nejlevnější natural prodávají čerpací stanice v Pardubickém kraji, a to za 28,85 Kč za litr. Nejlevněji tam vyjde i nafta, kterou tam lidé mohou koupit za průměrných 28,87 koruny za litr. Jen o pár haléřů více dají řidiči za pohonné hmoty v Královéhradeckém kraji.

Naopak nejvíce za ně motoristé zaplatí už tradičně v Praze. Tamní pumpy nabízejí benzin za průměrných 30,78 Kč za litr a diesel za 30,84 Kč za litr.

 

Právě se děje

Další zprávy