Jsou cesty, jak sledovat pořady bez reklam, napsal novinář. Prima mu vyhrožuje soudem

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
15. 2. 2022 12:56
Televize Prima pohrozila trestním oznámením novináři Juraji Koišovi poté, co ve svém článku popsal, jak se její diváci mohou vyhnout sledování reklam. Redaktor textem reagoval na aktuální spor Primy se společností O2. Prima tvrdí, že kvůli funkcím jako zpětné zhlédnutí a přetáčení reklam, které O2 TV i jiné internetové televize nabízí, přichází o příjmy z reklamy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Šéfredaktor webu Tvkompas.cz Juraj Koiš se ve svém komentáři, který publikoval 2. února, věnuje sporu společnosti Prima s poskytovateli služeb internetové televize (IPTV), zejména s firmou O2. Primě vadí, že kvůli jejich funkcím, jako je využívání zpětného zhlédnutí a přetáčení programů, přichází o reklamní příjmy.

Koiš v návaznosti na spor Primy se službou O2 TV v článku připomíná, že diváci si sami mohou najít různé cesty, jak sledovat obsah bez reklam. Uvádí, že pořady Primy mohou lidé stahovat bez reklamy z "neoficiálních úložišť", případně si je nahrát z lineárních platforem (z antény nebo satelitu) a reklamy si pak sami přetočit bez zásahu operátora. 

Právě zmínka o neoficiálních úložištích Primu nadzvedla ze židle. Novináře vyzvala, aby článek do půlnoci 2. února smazal. V opačném případě se obrátí na soud, nevyloučila podání trestního oznámení. 

V dopise adresovaném novináři vyjmenovává, jaké přesně pasáže článku považuje za problematické. Především jde o tuto: "Průměrný divák si může najít různé jiné cesty, jak reklamu v televizi obejít. Pořady Primy může stahovat z internetu z 'neoficiálních úložišť'."

Právní zástupkyně Primy tvrdí, že Koiša ve svém článku v podstatě uveřejnil návod, jak se diváci mohou na pořady podívat bez reklam. To podle ní lze považovat za přímý útok na hlavní zdroj příjmů Primy, tedy reklamu. Televizi podle ní takové výroky poškozují.

"Zasahují podstatným způsobem do práv mého klienta (skupiny Prima - pozn. red.) a uvedené pasáže článku jsou způsobilé přivodit mému klientovi škodu," stojí v dopise. Novinář podle ní textem také navádí diváky k nezákonnému jednání. 

Pokřivené argumenty, oponuje novinář

Koiša dopis právní zástupkyně sám uveřejnil na webu Tvkompas.cz, kde následně publikoval i svou reakci. Text smazat odmítl.

"Ponechám prozatím stranou, že vaši výzvu považuji za skandální pokus o zásah do svobody projevu a nezávislé žurnalistiky. Argumenty, které ve své výzvě uvádíte, jsou natolik pokřivené a místy i absurdní, že si zaslouží podrobnější rozbor," reagoval na sdělení dopisu.

Autor například zdůraznil, že článek podle něj v žádném směru nepodněcuje čtenáře k aktivitám, které by byly v rozporu se zákonem. Podle svých slov pouze popisuje faktický stav věci s cílem přispět k širší společenské debatě. Existence neoficiálních úložišť je pak podle něj všeobecně známou skutečností a autor za ně nijak nebojuje. 

"To, že tato úložiště existují a diváci si z nich určitý obsah stahují, je prostý fakt, který vyvážený článek nesmí opominout. (…) Stejně tak nerozumím, jak by Primě mohla přivodit újmu zmínka o tom, že si diváci mohou na nahrávce (záznamu vysílání), kterou pořídili pro svou vlastní potřebu v souladu se zákonem, přeskočit reklamu, jak je jim libo. Naopak, jsem přesvědčený, že právě z tohoto důvodu si drtivá většina diváků záznam pro svou vlastní potřebu dělá. V souladu se zákonem," píše dále.

Pro server HlídacíPes.org Koiša minulý týden doplnil, že velmi citlivě zvažoval, aby se ani jedna strana sporu necítila poškozená. Web také připomněl, že podobných článků v poslední době vycházelo více, podle serveru ale Prima nikomu dalšímu právními kroky nehrozí.

Mluvčí televize Prima Gabriela Semová pro online deník Aktuálně.cz uvedla, že společnost v současné době žádné další kroky vůči serveru Tvkompas.cz nepodniká, byť autor článek nestáhl. 

Od prvního března konec na O2 TV, tvrdí Prima

Skupina Prima začátkem února uvedla, že nejpozději od března přestane svůj obsah nabízet v rámci služby O2 TV. Firmy se podle ní nedohodly na nových podmínkách, za kterých by operátor mohl osm kanálů vysílat. 

Prima totiž vedle zvýšení poplatků za distribuci požaduje i platby za využívání zpětného zhlédnutí a přetáčení programů, kvůli kterým přichází o reklamní příjmy.

"Bohužel ani přes veškerou naši snahu se nám nepodařilo domluvit se na nových podmínkách spolupráce se společností O2 Czech Republic. Vzhledem k tomu, že společnost O2 nadále nabízí svým klientům kanály televize Prima, aniž by s námi měla uzavřený platný kontrakt, rozhodli jsme se, že nejpozději 1. března ukončíme této společnosti distribuci svých kanálů," uvedl začátkem tohoto měsíce ředitel Primy Marek Singer.

O2 ale už tehdy uvedla, že jednání s Primou nejsou ukončená. To tvrdí i nadále. "Mohu potvrdit, že obchodní jednání probíhají, naším zájmem je pochopitelně se s televizí Prima domluvit. Nechceme, aby diváci O2 TV (obdobně jako zákazníci konkurence) přišli o své nejoblíbenější funkce, mezi které patří zpětné zhlédnutí nebo přetáčení programu. Pevně věříme, že k vyřazení či vypnutí kanálů nedojde," sdělil v pondělí pro Aktuálně.cz mluvčí O2 David Solnař.

Televizní odpad. Je primácká show Like House příšerná naschvál? 

TV Prima se rozhodla zavřít ve vile u Berouna sedm influencerů. Ten z účastníků, který dostane od diváků nejvíc hlasů, si přijde na půl milionu korun. | Video: Kamil Fila, Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy