Při nákupech přes internet mají mít Evropané stejné podmínky, žádá Brusel

ČTK ČTK
25. 5. 2016 12:52
Nově navržená pravidla při koupi zboží či služby v jiné zemi EU zakazují odlišné podmínky - tedy ceny, slevy či okolnosti platby. Podobná diskriminace nemá podle komise na jednotném trhu místo. Nyní podle Evropské komise na internetu v jiné unijní zemi nakupuje jen 15 procent zákazníků, kteří celosvětovou síť využívají.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Brusel - Evropští zákazníci mají mít možnost nakupovat bez omezení zboží v internetových obchodech v jiných zemích Evropské unie. Konec takzvaného geoblockingu je součástí několika návrhů, které dnes představil místopředseda Evropské komise pro jednotný digitální trh Andrus Ansip spolu s eurokomisařkou pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věrou Jourovou a dalšími členy unijní exekutivy.

Internetové obchody dnes například v různých státech EU někdy umožňují nakupovat jen lidem, jejichž počítače se nacházejí v daném státě či jejichž kreditní karta byla vydaná v dané zemi. Někdy je rovnou přesměrují do obchodu v jejich vlastní zemi, kde ovšem stejné zboží může být nabízeno za jiných a horších podmínek.

"Nikdo by nepřijal, kdybychom v Evropě museli před vstupem do obchodního domu ukazovat občanský průkaz. Ale přesně to se děje na internetu," poznamenala eurokomisařka pro vnitřní trh a podnikání Elžbieta Bieńkowská.

Nově navržená pravidla proto při koupi zboží či služby v jiné zemi Unie - na internetu i v běžných obchodech - zakazují odlišné podmínky, tedy ceny, slevy či okolnosti platby. Podobná diskriminace nemá podle komise "na jednotném trhu místo". Nyní podle komise na internetu v jiné unijní zemi nakupuje jen 15 procent zákazníků, kteří celosvětovou síť využívají.

"Mnozí lidé s nakupováním na internetu váhají, neboť neznají svá práva nebo si myslí, že je složité je zajistit," poznamenala Jourová. Ráda by prý byla, kdyby zákazníci nakupovali online se stejnou důvěrou, jako nakupují v běžných obchodech.

Komise proto dnes také přišla s novými pravidly pro přeshraniční doručování balíčků, které právě s nakupováním přes internet souvisí. Zákazníci i prodejci si podle komise v současnosti často stěžují na vysoké ceny, které nemají souvislost s reálnými náklady na transport do jiné unijní země.

Podle komise jsou někdy až pětinásobné, a to znamená výrazné komplikace především pro střední a malé firmy, které si jen těžko s poštou vyjednají lepší podmínky. "Chceme zlepšit průhlednost tarifů a dohled nad nimi," vysvětlila Bieńkowská.

Mezi navrženými novinkami je také posílení pravomocí odpovědných úřadů v členských zemích EU tak, aby v oblasti internetového nakupování měly větší možnosti chránit práva zákazníků. Měly by tak dostat například možnost kontroly, zda internetové obchody skutečně ukončily blokování. A mohly by rychle zasáhnout například proti podvodným stránkám.

 

Právě se děje

Další zprávy