Přebytek zahraničního obchodu kvůli státním svátkům klesl

Tereza Holanová Tereza Holanová
7. 7. 2014 10:10
Vývoz byl v květnu vyšší o 13 miliard korun, obchod táhl hlavně automobilový průmysl.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Český zahraniční obchod skončil v květnu v přebytku. Podle předběžných údajů byl vývoz o 13 miliard korun větší než dovoz, uvádí Český statistický úřad.

Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie skončila přebytkem 51,2 miliardy korun, a byla tak meziročně o 7,7 miliardy korun vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se ale naopak prohloubil o 8 miliard korun na 37,2 miliardy korun.

Hodnota vývozu v květnu činila 258,5 miliardy korun, což bylo meziročně o 9,9 procenta více.

"Celkově se letos zahraničnímu obchodu daří hlavně díky exportům automobilového průmyslu," uvádí analytik společnosti Citfin Jiří Šimek.

Přebytek v obchodu silničních vozidel se zvýšil o 4,1 miliardy korun. V deficitu naopak skončil obchod s minerálními palivy, kde se schodek prohloubil o 1,7 miliardy korun, a chemických výrobků (snížení o 1,6 miliardy korun).

Nejslabší výsledek letos

Zahraniční obchod je zatím v přebytku i za celý letošní rok – od ledna do května dosáhl 82,3 miliardy korun. To je meziročně o 20 miliard více.

Jak ale uvádí hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská, květnový přebytek byl zatím nejslabší letos.

"Dva květnové svátky, které tentokrát připadly na čtvrtek, a vybízely tak ke vzetí volna na oba pátky, se projevily nižší aktivitou jak ve výrobě, v zahraničním obchodu," vysvětluje s tím, že z nižšího květnového přebytku by však nečinila žádné vážné závěry.

"Obchod by i nadále měl těžit z oživení na sousedních trzích. To by mělo nadále držet slušnou dynamiku exportů, k čemuž by měla pozitivně přispívat i slabší koruna," dodává Šimek. Silný podle něj zůstane i dovoz, a to hlavně díky zlepšující se domácí poptávce.

 

Právě se děje

Další zprávy