Praha - Praha má i nadále dvě restaurace oceněné michelinskou hvězdou. Restaurace Alcron hotelu Radisson Romana Pauluse a La Degustation Boheme Burgeoise Oldřicha Sahajdáka si udržely exkluzivní místo i v nejnovějším evropském kulinárním průvodci na rok 2014.
Michelinští komisaři naopak vyřadili z kategorie Bib Gourmand další pražskou restauraci Le Terroir šéfkuchaře Jana Punčocháře. Ta tak přišla o ocenění, které dostávají kvalitní restaurace s dostupnou cenou do 850 korun.
Restaurace ovšem z hodnocení nevypadla kvůli poklesu kvality, ale naopak kvůli tomu, že se dostala do vyšší cenové kategorie, a do budoucna tak je dalším kandidátem na michelinskou hvězdu.
Ocenění v kategorii Bib Gourmand naopak uhájily restaurace Aromi (Riccardo Lucque a Miroslav Gursz), Aureole (Jiří Král), Divinis (Zdeněk Pohlreich), Sansho (Paul Day) a Sasazu (Shahaf Shabtay).
Hrdost a tradice
Nová ocenění inspektoři udělili například v sousedním Rakousku, kde svou první hvězdu získaly čtyři vídeňské restaurace, mezi nimiž je i jedna vegetariánská. Tři nové hvězdy inspektoři udělili v Kodani, novou hvězdičku získalo i Maďarsko prostřednictvím restaurace Borkonyha Winekitchen.
"Jsme svědky toho, jak se v praxi začínají uplatňovat nové moderní techniky vaření, ale také jsme zaznamenali rostoucí pocit hrdosti a vášně při používání tradičních metod,“ uvedla k výsledkům letošního hodnocení šéfredaktorka průvodce Rebecca Burr. V prodeji by nové vydání mělo být od čtvrtka 13. března.
Letošní 33. vydání průvodce Michelin Main Cities of Europe zahrnuje výběr 44 měst ve 20 evropských zemích; 349 restaurací je v něm oceněno jednou hvězdou, dvě hvězdy obdrželo 81 restaurací a nejvyšší tříhvězdičkové ocenění získalo 15 restaurací v rámci Evropy. Dalších 279 podniků se dále může chlubit oceněním Bib Gourmand.
Michelinské restaurace
První z oceněných michlinskou hvězdou La Degustation Boheme Bourgeoise vznikla v roce 2006 jako první degustační restaurace v Česku. Restaurace se specializuje na klasickou českou kuchyni z konce 19. století (menu je sestaveno z receptur Marie B. Svobodové z roku 1894), nabízí i mezinárodní degustační menu a je součástí gastronomického konceptu Ambiente.
Hvězdičku v gastronomickém průvodci Michelin získala poprvé v roce 2012, loni i letos ji obhájila. V letech 2010 a 2011 restaurace vyhrála také českou anketu Maurerův Grand Restaurant. V roce 2010 získala zase Cenu Jaroslava Vašaty určenou pro úspěšný český gastronomický koncept.
Její šéfkuchař a spolumajitel Oldřich Sahajdák (nar. 1975) má profesní zkušenosti z Německa, Itálie, Portugalska, Nového Zélandu i prestižních kuchařských kurzů Amerického kulinářského institutu, pracoval v několika restauracích Ambiente, je velkým zastáncem a propagátorem české kuchyně.
Restaurace Alcron v hotelu Radisson Blu Alcron hvězdičku v gastronomickém průvodci Michelin získala poprvé předloni. Pravidelně se umísťuje v TOP 10 žebříčku nejlepších restaurací v průvodci Maurerův výběr Grand Restaurant (v roce 2009 byla první), je také několikanásobným držitelem ocenění Americké akademie pro pohostinství v New Yorku Five Star Diamond Award.
Šéfkuchařem hotelu je Roman Paulus (nar. 1975), držitel titulu Kuchař roku 2009/2010. Do Alcronu přišel v roce 2008 z pražského hotelu Hilton, kariéru zahájil začátkem 90. let v Rakousku, působil ve známém hotelu Savoy v Londýně a na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II. Spolu se slovenským kolegou Marcelem Ihnačákem je pak Paulus v současnosti tváří komunikační kampaně obchodního řetězce Lidl.