Pracující vězni dostanou více peněz. Polepší si po téměř dvaceti letech

Ekonomika Ekonomika
31. 3. 2018 15:14
Od dubna dostanou pracující vězni bez kvalifikace 5500 korun měsíčně, nově vznikne i "vysokoškolská" kategorie. Vláda věří, že víc našetřených peněz pomůže vězňům s návratem do společnosti.
Pracující vězni v pražské třídírně odpadů. (ilustrační foto)
Pracující vězni v pražské třídírně odpadů. (ilustrační foto) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pracující vězni se od dubna dočkají vyšších odměn. Za stejné peníze dosud pracovali už od roku 2000. Příslušné nařízení schválila loni na podzim vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL vedená Bohuslavem Sobotkou.

Už téměř dvacet let platilo, že vězni bez kvalifikace dostávají za práci 4500 korun měsíčně. S výučním listem si mohou vydělat 6750 korun, a pokud mají maturitu, přijdou si na 9000 korun.

Od letošního dubna si polepší v základní skupině na 5500 korun měsíčně, v lépe placených skupinách pak na 8250 nebo 11 tisíc korun. Nově přibude ještě nejvyšší kategorie pro vysokoškoláky s odměnou ve výši 13 750 korun.

Prací si přivydělává zhruba 2650 vězňů - suverénně nejvíce je těch, kteří nemají odbornou kvalifikaci (zhruba 2200). Maturitu nebo vysokoškolské vzdělání má osm pracujících vězňů. Celkově bylo v českých věznicích na konci září 20 599 vězňů.

Vláda věří, že vyšší odměny pomohou pracujícím vězňům s návratem do "zdravé" společnosti. "Nedostatek finančních prostředků vede často k recidivě, zejména u odsouzených s nefunkčními rodinnými vazbami," uvádí v důvodové zprávě ke schválenému nařízení.

Více než polovina lidí se záznamem v trestním rejstříku se v současnosti vrací zpátky do vězení.

Pro zvýšení se vyslovil také veřejný ochránce práv. "Budou-li mít odsouzení možnost vyššího výdělku, současně s tím se zvýší jejich možnosti hrazení dluhů (náklady výkonu trestu, náhrada škody způsobené trestnou činností, vyživovací povinnosti, exekuce) a lze předpokládat v tomto smyslu snížení motivace páchat trestnou činnost po propuštění," uvedl loni úřad ombudsmana.

Současně však výrazně stoupne takzvané úložné - tedy částka, kterou si vězni musí povinně odkládat na účet a použít až po propuštění z vězení. Nově má dosahovat 35 tisíc korun (respektive 11 procent z čisté odměny), zatímco dosud to jsou dva tisíce (dvě procenta z čisté odměny).

 

Právě se děje

Další zprávy