Práci má nejvíce lidí od vzniku České republiky. Zvyšuje se tlak na růst mezd, firmám chybí lidi

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 31. 5. 2016 11:11
Počet Čechů s příjmem ze zaměstnání nebo podnikání stejně jako minulý měsíc přesáhl pět milionů a byl nejvyšší od začátku roku 1993. Míra zaměstnanosti činila v dubnu 71,8 procenta. Za zaměstnané považují statistici všechny osoby, které během zkoumaného období pracovaly alespoň jednu hodinu za finanční odměnu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Příznivá situace na tuzemském trhu práce pokračuje. Zaměstnanost je stále nejvyšší od vzniku České republiky v roce 1993 a příjem ze zaměstnání nebo podnikání mělo v dubnu více než pět milionů lidí. Vyplývá to údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Počet zaměstnaných osob v dubnu dosáhl 5,011 milionu, a popáté za sebou tak překonal měsíční rekord.

Míra zaměstnanosti osob od 15 do 64 let dosáhla 71,8 procenta. Ve srovnání s dubnem 2015 se zvýšila o 1,6 procentního bodu. Míra zaměstnanosti mužů činila 79,4 procenta, míra zaměstnanosti žen 64 procent - v obou případech šlo rovněž o nejvyšší čísla od vzniku samostatné České republiky.

Nejvyšší míru zaměstnanosti mají Češi mezi 30 a 49 lety, kde se dostala na 87 procent. Ve skupině osob od 50 do 64 let mělo práci 68,5 procenta lidí. Míra zaměstnanosti mladých činila 47,7 procenta. Za zaměstnané přitom statistici považují všechny, kteří během sledované doby pracovali alespoň hodinu za finanční odměnu, bez ohledu na to, jestli šlo o pracovní poměr, podnikání, nebo dočasnou práci.

Impuls pro růst mezd

ČSÚ zároveň zveřejnil i obecnou míru nezaměstnanosti ve skupině osob od 15 do 65 let, tedy podíl nezaměstnaných k pracovní síle. V dubnu bylo bez práce 4,2 procenta lidí. Nižší míru nezaměstnanosti mají muži - 3,6 procenta, u žen činila 4,9 procenta.

"Míra nezaměstnanosti mužů je už delší dobu na nejnižší úrovni v rámci EU, nyní i u žen poklesla pod pět procent. V mnoha oblastech tak přichází kritický nedostatek volné pracovní síly," upozorňuje ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ Dalibor Holý.

"To je obrovským podpůrným argumentem pro zaměstnance v jejich vyjednávací pozici ohledně výše mezd. Je tak velmi pravděpodobné, že i letos vzroste průměrná mzda, což by mělo podpořit i inflaci," doufá analytik společnosti Cyrrus František Kronus.

V celé Evropské unii klesla míra nezaměstnanosti v dubnu na 8,7 procenta, což je nejnižší hodnota od dubna 2009. Podle jednotné metodiky Eurostatu má nejnižší nezaměstnanost právě Česká republika, na druhém místě "evropského žebříčku" je Německo.

Přežívají silné stereotypy o tom, kdo se na vědu hodí a kdo se hodí na vedoucí pozice, říká k absenci žen ve vědě socioložka Marcela Linková. Znalostí si podle ní neceníme stejně u žen jako u mužů. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy