PPF odmítla, že by v Srbsku plánovala omezovat svobodu médií

ČTK ČTK
3. 2. 2021 14:56
Česká investiční skupina PPF odmítla, že by v Srbsku jakkoliv usilovala o omezení nezávislosti médií. Za nepřesné a spekulativní označila informace zpravodajské televize N1, podle nichž polostátní společnost Telekom Srbija plánuje s mobilním operátorem Telenor - vlastněným českou firmou - vytěsnit z trhu majitele srbských opozičních médií.
PPF Gate
PPF Gate | Foto: Lukáš Bíba

Televize N1 minulý týden s odvoláním na údajný návrh smlouvy uvedla, že většinově státní Telekom Srbija přenechá Telenoru kompletní infrastrukturu své kabelové sítě a rovněž všechny programy v nabídce své kabelové televize. Cílem chystané operace je podle N1 vytěsnit z trhu soukromého operátora kabelové televize SBB a tím snížit jeho možnosti financovat nezávislá média v Srbsku - zpravodajskou televizi N1 či kabelovou televizi Nova S.

PPF ve středu ČTK sdělila, že Telenor Serbia se v posledních dnech stal v Srbsku terčem pomlouvačné kampaně ze strany konkurenční společnosti United Group, která tvrdí, že uzavřená dohoda o obchodní spolupráci mezi Telenorem Serbia a Telekomem Srbija má za cíl likvidaci nezávislých srbských médií. Proti obviněním, podle PPF zneužívaným v čistě obchodním sporu, se hodlá PPF, respektive Telenor Serbia, bránit právní cestou.

"Kategoricky odmítáme veškerá tvrzení N1," uvedl v prohlášení zveřejněném na stránkách Telenoru Ladislav Bartoníček, spolumajitel PPF zodpovědný za telekomunikační akvizice skupiny. Spor je podle něj obchodní povahy, přičemž cílem společnosti United Group, vlastníka kabelového operátora SBB, je vyvolat "obchodní válku".

"SBB zpolitizovala a démonizovala standardní obchodní smlouvu mezi Telenorem Srbije a Telekomem Srbije. Tato smlouva byla navržena v souladu se zákony a předpisy a při první příležitosti byla předložena ke schválení srbskému regulátorovi," uvádí prohlášení a dodává, že kampaň v médiích SBB má za cíl rozhodnutí ovlivnit. Srbský regulátor, Komise pro ochranu konkurence, dosud v případu nerozhodl.

V dopise zaslaném redakci N1 Bartoníček sdělil, že společnost PPF "odmítá obvinění z podrývání mediálních svobod v Srbsku či jakékoliv jiné zemi".

N1 zveřejnila údajné dokumenty nového generálního ředitele Telekomu Vladimira Lučiče adresované představenstvu a dozorčí radě, které výslovně uvádějí, že zmíněná operace "umožňuje vytěsnit SBB z tohoto trhu". Mezi výhodami, které Telekomu partnerství s Telenorem přinese, je podle Lučiče "úplné zničení SBB". "Po vstupu Telenoru se tržní podíl SBB sníží pod 30 procent, čímž nebude mít kapacity, aby investoval do programů," uvádí se v dokumentech.

Nezávislé sdružení novinářů Srbska (NUNS) uvedlo, že dohoda mezi Telekomem a Telenorem bude mít v případě schválení za následek "zvýšení již existujícího monopolu státu v mediální sféře".

Podle ekonoma a bývalého ministra financí Božidara Djeliče je i na Západě možné, aby státní podnik pronajal svou infrastrukturu soukromému provozovateli. "Ale není v pořádku, že se někdo domluví, že někdo dostane vše, zatímco druhému je vše odepřeno," řekl Djelić. Podle něj je otázkou, zda se v tomto případě Telekom chová z ekonomického pohledu racionálně.

N1 je přidružený partner globální sítě americké zpravodajské televize CNN a působí i v Bosně a Chorvatsku. Spolu s deníkem Danas jde o prakticky jediná domácí média kritická vůči současnému vedení země. V indexu svobody médií, který každoročně sestavuje organizace Reportéři bez hranic (RSF), se Srbsko loni umístilo na 93. místě ze 180 hodnocených zemí. Oproti předchozímu roku si pohoršilo o tři příčky.

Video: Kellner a Nova? Největší boháči se teď drží v šachu, to je špatná zpráva, říká Šlerka

PPF získá nástroj, se kterým může efektivně ovlivňovat rozhodování státu v oblasti, ve které podniká, říká šéf Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy