Pošta čelí insolvenčnímu řízení, pracovník chce peníze

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
25. 10. 2013 20:20
Bývalý zaměstnanec chce Českou poštu donutit k zaplacení údajně dlužné mzdy.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Bývalý zaměstnanec podal Krajskému soudu v Praze návrh na insolvenci České pošty. Tvrdí, že mu podnik dluží mzdu ve výši 656 725 korun. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku.

Skutečná platební neschopnost však podniku nehrozí, jde zřejmě jen o pracovněprávní spor. „O návrhu víme a považujeme ho za neoprávněný až šikanózní. Samozřejmě se tím budeme zabývat," řekl online deníku Aktuálně.cz mluvčí pošty Ivo Mravinec bez bližších podrobností.

Navrhovatel insolvence uvádí, že ve firmě měl jako specialista řízení projektů pracovat na dobu určitou od dubna 2013 do konce března 2014. Podnik mu za to slíbil hrubou mzdu ve výši 630 korun za hodinu.

Podle výkazu dlužné částky mu pošta údajně přestala proplácet plnou mzdu již od úvodního měsíce, od června pak podle insolvečního návrhu přestala za zaměstnance platit i povinné pojištění.

„Od června probíhaly pokusy o smírné vyřešení situace, kdy se do řešení následně zapojil i Úřad práce ČR a Státní úřad inspekce práce," uvádí v návrhu Martin Jindřich Glozar. Bývalý zaměstnanec pošty pak v průběhu října pracovní poměr po neúspěšných jednáních ukončil.

Navrhoval zároveň uvádí další dva věřitele - fyzické osoby, kterým pošta údajně dluží déle než tři měsíce po splatnosti.

Pokud by se potvrdil názor České pošty, že jde o neoprávněný až šikanózní návrh, pak by navrhovateli hrozila v krajním případě i pokuta až v řádech milionů korun. Takovou možnost přinesla od roku 2013 novela insolvenčního zákona.


 

Právě se děje

Další zprávy