Podepsáno: Penta koupila vydavatele regionálních Deníků

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 12. 8. 2015 9:24
Součástí akvizice je i 51procentní podíl ve společnosti Astrosat Média, která vydává časopisy Květy, Vlasta, Story, Tv magazín a National Geographic.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Economia

Praha - Hlavní české deníky už brzy nebudou mít jediného zahraničního majitele. Investiční skupina Penta koupila sto procent vydavatelství Vltava-Labe-Press. Získala tak největší tuzemské regionální noviny Deník, které si denně přečte 634 tisíc lidí, a tiskárny Novotisk.

Penta podepsala smlouvu s německým koncernem Verlagsgruppe Passau podnikatele Alexe Diekmanna. Smlouva podléhá schválení antimonopolního úřadu. Potvrdily se tak informace Hospodářských novin z minulého týdne, kdy deník o plánovaném obchodě psal.

Pokud úřad transakci povolí, budou všechna hlavní tuzemská zpravodajská média v rukou českých miliardářů.

Součástí akvizice je také 51procentní podíl ve společnosti Astrosat Média, která vydává časopisy Květy, Vlasta, Story, Tv magazín a National Geographic Česko, dále 70 procent ve společnosti Česká distribuční, 35 procent v distribuční firmě PNS a 30 procent ve zprostředkovateli webové reklamy AdActive.

"Deníky i ostatní aktiva VLP - group jsou pro nás zajímavou a dlouhodobou investiční příležitostí zejména pro obchodní synergie s našimi firmami orientovanými na koncového zákazníka. Samotnému vydavatelství chceme zajistit finanční stabilitu a rozvoj, který bude sledovat současné moderní trendy. Jasnou prioritou je pak další posilování významu Deníků v regionech," uvedl investiční ředitel Penty Zdeněk Kubát.

Skupina VLP je po loňské akvizici časopiseckého vydavatelství Sanoma, přejmenovaného na Astrosat Media, druhou nejsilnější vydavatelskou skupinou na tuzemském trhu. V Česku vydává 71 regionálních deníků. V roce 2013 vydavatelství vykázalo ztrátu 61 milionů korun po ztrátě 22 milionů v roce 2012. Kvůli úhradě ztráty z minulých let vlastník společnosti rozhodl o snížení základního kapitálu o polovinu na 930 milionů korun.

Německý mediální koncern uvedl, že VLP prodal ze strategických důvodů. "Tato transakce nám totiž umožní se více soustředit na německý trh, kde chceme pokračovat v dalším růstu," uvedla v tiskové zprávě generální ředitelka Verlagsgruppe Passau Simone Tucci-Diekmannová.

Pasovské vydavatelství bude nyní rozvíjet své aktivity v Polsku a Německu, kde zůstává zaměstnavatelem 3000 lidí. V Polsku je vlastníkem předního vydavatelství Polska Press, v Německu je vydavatelem periodika Passauer Presse.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu. Spravuje jediný fond svých partnerů, akcionářů společnosti. Její portfoliové společnosti zaměstnávají zhruba 35 000 lidí a hodnota aktiv skupiny v roce 2014 činila 6,7 miliardy eur. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.

 

Právě se děje

Další zprávy